Отидете към основна версия

8 803 18

Виждали ли сте миниван Запорожец?

  • миниван-
  • запорожец-
  • заз

Снимки на концептуален миниван Запорожец бяха публикувани в мрежата

Миниван ЗАЗ? Да, оказва се, още през първата половина на 60-те години в Запорожието специалистите са работили по създаването на Запорожец за цялото семейство. По-специално, говорим за миниван, способен да побере на борда са шест души. Смята се обаче, че е произведен само един прототип, а дали е оцелял до днес, не е известно.

Експерименталният миниван е направен на базата на обикновен ZAZ-965. Както в случая на лекия Запорожец, миниванът получава бензинов двигател с въздушно охлаждане с мощност от само 27 сили (агрегатът е средноразположен под пода).

Интересна особеност е и организацията на пътническото пространство. Принципа на подреждане на седалките е като в лимузина (пътниците седят един срещу друг). А въпреки много скромната мощност на двигателя, миниванът е проектиран за товароносимост от 350 кг.

Това е постигнато благодарение на ниското тегло на самата кола (само 700 кг!). Вярно е, че максималната скорост на минивана Запорожец, меко казано, не е впечатляваща - само 70 км в час, но декларираният разход на гориво е 7 литра на 100 км.

И въпреки че проектът би могъл да стане много популярен, а колата супер достъпна (за този клас), тогавашното правителство не ѝ дава зелена светлина поради липсата на средства за изпълнението му.

Иначе миниванът е трябвало да се превърне в представител на семейството 970/971, което включва и компактния камион ЗАЗ, монокок фургона ЗАЗ-970B, товарната платформа ЗАЗ-970G и всъдехода ЗАЗ-971D.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 21 гласа.

Свързани новини