Отидете към основна версия

15 509 34

Защо германците все по-рядко купуват нови коли

  • нови автомобили-
  • германия-
  • електромобили-
  • дизелови автомобили
Снимка: Shutterstock

Несигурността сред германските собственици на автомобили е очевидна. Това констатират експертите от TÜV, като заявяват, че сериозните дефекти при автомобилите нарастват, заради застаряващия автопарк в страната. Това не е изненадващо, защото германските коли остаряват, а все повече собственици не ги подменят с нови. Защо се случва това? Въпреки че вече десетилетие страната бележи постоянен растеж в икономиката и безработица е ниска, все повече хора решават да не купуват нова кола.

Отговорът е очевиден: След години на дебати относно забраните за шофиране на дизел, измамен софтуер, нива на азотен оксид, а от друга страна липса на достатъчно станции за зареждане на електромобили, голяма част от германците просто вече не знаят каква кола да си купят. Така германците предпочитат стария си дизел, а несигурността им е твърде разбираема. Най-фундаменталната трансформация в автомобилната история засяга не само производителите и техните служители, но и техните клиенти.

Кой купува нов дизел, ако никой не знае колко дълго можете да го кара? От друга страна, въпреки субсидиите от държавата, покупката на електрическа кола е свързана с доста трудности покрай времето и мястото за зареждане. За това германците все по-рядко сменят колите си.

За да се разреши този проблем, от TUV са на мнение, че е от изключителна важност индустрията и политиците да действат решително и най-вече надеждно. Но това към момента не се случва. Вместо това хората се залъгват с всевъзможни срещи на върха на тема автомобили, но никой в крайна сметка не знае какви мерки да се вземат и кой трябва да ги приложи.

Няма смисъл да се субсидират едновременно дизеловото гориво и станции за зареждане на ток. Хората възприемат противоречивите сигнали и с право са несигурни. Няма и единно решение за това дали двигателя с вътрешно горене трябва да бъде забранен и кога трябва да стане това. Дори това решение да е далеч във времето, то трябва да се обяви, като така хората биха могли да се ориентират и няма да се притесняват при избора си на нов автомобил, завършва анализа на TUV.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 38 гласа.

Свързани новини