Отидете към основна версия

4 816 41

Заловиха швед, продавал тайни от Volvo на Русия

  • volvo-
  • индустриален шпионаж-
  • русия

Той е бил задържан, докато е получавал пари, но вината му все още не е доказана

Снимка: Shutterstock

В понеделник шведската прокуратура обвини 47-годишен гражданин на страната в шпионаж, твърдейки, че е откраднал индустриална информация и я е продал на Русия. Заподозреният е работил като консултант във Volvo Cars и Scania в Гьотеборг, а предоставената от него информация се счита за важна и за двете компании, както и за шведската национална сигурност, заявява прокурорът Матс Юнгквист пред Morningstar.

Според обвинението мъжът е прехвърлил материалите от работния си компютър в личния си лаптоп, а след това е качил информацията на USB устройствата. Той също така е направил снимки от екрана на работния си компютър, като по този начин е искал да скрие своите дейности от ИТ отдела.

Обвиняемият е арестуван в ресторант в централната част на Стокхолм по време на среща с руски разузнавач, действащ в Швеция под дипломатическо прикритие, където получил 27 800 шведски крони (3 359 долара) от руснака.

Според Юнгквист, по време на шпионажа в полза на Русия, продължил поне от 2017 до 2019 година (все още предстои да бъде доказан), този човек е получил поне 300 хиляди шведски крони (приблизително около 30 000 евро). Максималното наказание за индустриален шпионаж съгласно местното законодателство е шест години затвор.

В отделно изявление ръководителят на звеното за контраразузнаване на Шведската агенция за вътрешна сигурност Даниел Стенлинг отбеляза, че броят на установените случаи на индустриален шпионаж от други държави през последните години се е увеличил драстично в Швеция.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.

Свързани новини