Отидете към основна версия

4 227 25

Май няма да има повече джипове с името Cherokee

  • jeep-
  • cherokee-
  • индианци-
  • чероки

Не е известно дали Volkswagen Touareg и Nissan Qashqai ще имат проблеми след такъв прецедент

Ръководителят на концерна Stellantis, който включва и марката Jeep, заяви, че марката може да изостави името Cherokee поради нарастващото възмущение на индианците. Лидерът на едно от племената продължава да настоява за пълна забрана за използването на думата "чероки" в имената на моделите на Jeep.

В края на февруари настоящият вожд на племето Чероки, едно от трите най-големи индиански племена, признати от федералното правителство на САЩ, заяви, че използването на името на "чероки" върху автомобилите „не отдава чест на неговия народ“.

Според Чък Хоскин-младши най-доброто проявление на уважение би било изучаването на тяхната история, култура и език. Jeep обаче не се съгласи с това. В съобщението си ръководството на марката призова за открит диалог и поясни, че имената на моделите са „внимателно подбрани“ и, напротив, само „хвалят коренното население на Америка“.

Сега стана известно, че преговорите не са довели до нищо конструктивно, тъй като страните се придържат към своите позиции. Междувременно The Wall Street Journal цитира изпълнителния директор на Stellantis Карлос Таварес, който заяви, че е готов за всякакъв резултат.

„На този етап не виждам никакъв проблем“, подчертава Таварес. "Но ако се появи, ние разбира се ще го разрешим." От това можем да заключим, че ръководството на Stellantis като цяло няма нищо против, ако Jeep изостави името на Cherokee, което се използва от 1974 г. насам.

Не е известно дали Volkswagen Touareg и Nissan Qashqai (иранско племе, водещо полуномадски начин на живот) ще имат проблеми след такъв прецедент. Коб-Гритъм, член на племето Чикасо, живеещ в югоизточните щати, подкрепя суверенното правителство на племето Чероки и изразява своето мнение така:

„Ако искате да почетете някого, дайте му награда; ако ще кръстите продукт на него, просто искате да печелите пари. " Между другото, през 2014 г., когато Jeep отново лансира модела Cherokee на американския пазар, индианците чероки пок имаха въпроси относно името - но тогава те самите признаха, че името на племето не е защитено с авторски права, така че не може да бъде забранено за използване.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.

Свързани новини