Отидете към основна версия

4 423 25

Акциите на Volkswagen скочиха с почти една трета след обещанията да изпреварят Tesla до средата на десетилетието

  • volkswagen-
  • акции-
  • печалба
Снимка: Shutterstock

Акциите на Volkswagen AG демонстрираха най-висок ръст през последните десет години. Това се случи след няколко брифинга, по време на които концернът говори за плановете си да свали Tesla от лидерската позиция на пазара на електрически превозни средства.

Така стандартните акции на VW повишиха стойноста си с 29%. Причината е, че компанията обяви планове за стандартизиране на ключови технологии и мащаби, които трудно биха могли да бъдат осъществени, както от Tesla, така и от останалите по-големи производители на автомобили.

От VW заявиха , че ще изградят шест нови завода за батерии само в Европа. Компанията планира да продаде 1 милион електрически автомобила още тази година и се стреми да стане лидер на световния пазар на електромобили не по-късно от 2025 година.

Делът на изцяло електрическите превозни средства в Европа се очаква да нарасне до 60% от общите доставки до 2030 година. VW заявява още, че ще ускори процеса на трансформация, започвайки това през 2021 година, за да адаптира производствения си капацитет към електрическите превозни средства.

В момента WV преразглежда обширния си списък от операции, за да освободи средства за разработване и внедряване на новите технологии. Компанията планира да разшири своя персонал за разработка на софтуер до 10 000 души.

Това е така, защото VW се фокусира върху функциите за автономно шофиране и развитието на автомобилните операционни системи. Съобщава се, че наемането на голям брой програмисти ще направи VW един от най-големите европейски разработчици на софтуер.

Това ще увеличи шансовете на компанията да настигне Tesla и да се противопостави на рисковете, породени от автомобилните амбиции на Apple и Alphabet. Ще припомним, че миналата година, поради пандемията от коронавируса, печалбата на марката Volkswagen спадна до 454 милиона евро от 3.8 милиарда евро през 2019 година.

Оперативната печалба за марката Audi, също собственост на VW, е спаднала от 4.5 млрд. евро на 2.7 млрд. евро. Печалбата на марката Porsche е спаднала с 200 милиона евро до 4 милиарда евро. Концернът обяви миналия месец, че очаква рентабилността тази година да се подобри.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Свързани новини