Отидете към основна версия

11 471 22

Тази 50-годишна американска кола се продава на цената на две нови Bugatti-та

  • plymouth-
  • hemi cuda-
  • масълкар-
  • търг

В САЩ екземпляр от легендарния масълкар Plymouth Hemi Cuda, произведен през 1971 година е обявен на търг от аукционна къща Mecum. За кабриолета организаторите планират да спечелят от 5.75 до 6.5 милиона долара - сума, достатъчна за два хиперкара Bugatti Chiron.

Plymouth Cuda с V8 Hemi е най-рядката и най-скъпата американска кола от типа масълкари. Именно поради тази причина за нея често се плащат милиони долари. Особено ценени са кабриолетите от 1971 г., какъвто е въпросният, защото от тази версия са пуснати само 12 бройки.

Този конкретен автомобил обаче е още по-специален, защото е единственият европейски Plymouth Hemi Cuda. Купен е от жител на Франция и дори скоростомерът е отбелязан в километри в час, а не в мили. Освен това за половин век пробегът е само 98 500 км. Това са и причините цената да е толкова висока (дори по стандартите на Hemi Cuda).

Седем-литровият Hemi двигател е с мощност 425 к.с. и разполага с впечатляващ, за времето си, максимален въртящ момент от 665 Нм. Моторът е комплектован с четиристепенна механична скоростна кутия, а ускорението от място до 100 км/ч отнема 6.5 секунди.

Кабриолетът може да преодолее класическата драг дистанцията от четвърт миля за време 13.1 секунди. А максималната скорост е около 240 км/ч. Още нещо любопитно е, че оборудването на Plymouth-а Cuda включва дървена облицовка, спортни седалки и специални 15-цолови джанти.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 25 гласа.

Свързани новини