Отидете към основна версия

11 141 6

Продава се уникалният Rolls-Royce на ексцентричен петролен магнат

  • rolls-royce-
  • silver cloud-
  • петролен магнат

Швейцарският дилър Andreas Wües пусна за продажба уникален Rolls-Royce. По-конкретно става дума за модела Silver Cloud II LWB Sedanca de Ville, поръчан от петролния магнат Нубар Гюлбенкян през 1960 година. Автомобилът е правен от две каросерийни ателиета - James Young и FLM Panelcraft. Сред интересните характеристики на автомобила са покрив с механично задвижване, отопляеми фарове и луксозен салон, тапициран с кожа, агнешка вълна и плат. Тиражът, разбира се, е едно от едно, защото втора такава кола просто не съществува.

Гюлбенкян, който е роден в квартал Кадикьой в Истанбул, но е живял в Англия почти през целия си живот, е известен със своята ексцентричност. Тази особеност се изразява и в избора му на автомобили. Бизнесменът предпочита да поръчва автомобили от британски марки и първият подобен проект е Rolls-Royce Silver Wraith Pantechnicon през 1947 г., демонстриращ „еволюцията на дизайна в свят без Втората световна война“. Silver Ghost има аеродинамична каросерия със затворени арки на колелата, но изглежда твърде радикален за марката.

През 1956 г. ателието Hooper прави за Гюлбенкян Silver Wraith с покрив от плексиглас, така че по време на престоя си в имение в Южна Франция той да може да си прави „слънчеви бани“, без да напуска колата. А през 1960 г. петролният магнат купува Silver Cloud II с каросерия на Park Ward, който веднага е изпратен в ателието на Джеймс Йънг. Този път Гюлбенкян иска покрив sedanca de ville с отворена част над водача и механично задвижване, но сложният механизъм е твърде труден за Джеймс Йънг, така че цялата каросерия е направена от друго лондонско студио - FLM Panelcraft.

Промяната на този Rolls-Royce отнема около година и половина, но в крайна сметка колата става по начина, по който Гюлбенкян я е замислил - необичаен покрив, нестандартни фарове, вдлъбнати в каросерията и луксозен интериор, за който са използвани висококачествени кожа, плат и овча вълна. В задната, пътническата секция се появява и отделен скоростомер и интерком за комуникация с водача, както и пепелник (новият собственик обича да пуши пури), както и специални ниши. За съжаление цената на уникалния Silver Cloud II не е известна - продавачът ще я предостави при поискване.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 19 гласа.

Свързани новини