Отидете към основна версия

12 166 83

Легендарен конструктор обеща да изобрети електромобила наново

  • гордън мъри-
  • електромобил

Гордън Мъри работи върху два евтини електрически кросоувъра

Гордън Мъри, който е известен с проектиране на болидите от Формула 1 и в частност с идеята си за подналягане за повече притискаща сила, а по-късно и с легендарния суперавтомобил McLaren F1, в момента работи върху два нови електрически автомобила. Самият той говори за това на форум, организиран от британското списание Autocar.

Според Мъри това ще бъдат относително бюджетни електрически кросоувъри. Първият ще получи само задвижване на предните колела, четири места в купето и няма да надвишава четири метра дължина. Вторият ще петместен и ще бъде със задвижване на всички колела.

Интересното е, че в основата ще залегне новата архитектура iStream, разработена от самия Гордън Мъри. Както в бъдещите модели на Tesla, батериите в новите електрически превозни средства ще изпълняват носеща функция, тоест ще бъдат част от структурата на каросерията. Тази и други иновации значително ще намалят теглото на колата, като по този начин ще повишат нейната ефективност.

„Семейната кола не може да тежи 2.5 тона“, каза Мъри, с ясно намигване към някои от днешните електрически превозни средства. Той отбеляза, че колите му ще поставят нови стандарти за тегло, обхват и динамика.

Любопитно е, че един от кросоувърите ще се произвежда под марката Gordon Murray GMA , а вторият се създава за известен автомобилен производител. Възможно е във втория случай да става дума за по-малкия модел, като първоначално той ще бъде предназначен за услугата споделяне на автомобили. Не е ясно кой е автомобилният производител.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 32 гласа.

Свързани новини