13 Юни, 2022 10:56 5 022 5

Електромобилът с най-голям пробег в света ще се появи до края на годината

  • aperta-
  • електромобил-
  • пробег

Startup Aptera събра 40 милиона долара, за да пусне колата в серия

Електромобилът с най-голям пробег в света ще се появи до края на годината - 1

Стартъпът Aptera, разположен в американския град Сан Диего, събра около 40 милиона долара по време на последния си инвестиционен кръг. Всички получени пари се планира да бъдат използвани за стартиране на производството на тяхното първородно, триколесно превозно средство SEV, оборудвано със слънчеви панели.

Ето какво казват от компанията за това: „Повече от 40 милиона долара бяха предоставени в този исторически кръг на финансиране и ние сме благодарни на многото хора и организации, които участваха във финансирането на проекта, като движеща сила зад нашия успех.“

Припомняме, че Aptera е основана преди 17 години, а през 2019 г. бе реорганизирана в Aptera Motors Corp. През цялата си история компанията е създала няколко прототипа на триколесни електрически превозни средства, но нито един от тях не се прави серийно. Но нещата могат да се променят драстично сега благодарение на последния проект SEV, който дебютира през 2020 г.

Още днес моделът може да бъде резервиран за сумата от $100. Според производителя около 22 хиляди екземпляра са предварително поръчани. На уебсайта на Aptera също има цени за модела, които започват от $25 900. За най-скъпата версия ще трябва да платите до 50 700 долара.

Има четири опции за батерии, с които автомобилът ще може да преодолее 402, 643, 965 и 1 609 километра с едно зареждане. Това до голяма степен е заслугата на много добрата аеродинамика и на слънчевите панели, интегрирани в цялото тяло на колата, както и но относително малката маса на конструкцията. В същото време ускорението до първите 100 км/ч отнема само 3.5 секунди с най-тежката батерия.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зевс

    12 4 Отговор
    Двуместна триколка за 50к зелени? На първия завой сте в канавката с това недоразумение.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Шишо-бакшишо

    5 0 Отговор
    Ази у тово "чудо" даже ако успея с претъркулване да си наместя месата ... после ще трябва да го разглобяват, че да ме изкарат ...То за "йогисти" явно е правено :)))
  • 4 Класика

    1 0 Отговор
    Да се появи,да го присмеят и всички създали го при бай Ставри!
  • 5 Гнида

    0 0 Отговор
    Това е триколка ....