Отидете към основна версия

27 949 30

След Москвич и ЗАЗ обмисля нов Запорожец

  • заз-
  • запорожец-
  • нов модел

Това обаче няма как да се случи без помощта на чуждестранен автомобилен производител

Бюджетните превозни средства обикновено са много търсени. Това не е изненадващо, тъй като нивото на благосъстояние на украинските граждани, вследствие на войната, спада драстично. А и Украйна отдавна се нуждае от евтина кола за ежедневна употреба. Сега стана известно, че инженерите на ЗАЗ може да успеят да решат този проблем.

В съветско време за "народен" автомобил в Украйна, а и у нас, се смяташе ЗАЗ-965, който стана широко известен като "Запорожец". колата имаше доста прост дизайн и двигател с ниска мощност. Поради това колата се продаваше на едни от най-ниските цени в цяла Източна Европа.

Сега Запорожският автомобилен завод всъщност е в състояние на застой. Партньорството с автомобилната компания от Китай Chery не даде осезаеми резултати и украинската марка не успя да изплува. Междувременно този завод все още има ресурсите да създаде и да произвежда ново превозно средство.

Наскоро дизайнери пуснаха няколко рендера, показващи моделната линия ZAZ-965, но съобразени с моделната 2022-2023 година, които се "родиха" от появилите се слухове за чуждестранен интерес към производствените мощности на ЗАЗ. От ескизите се вижда, че екстериорът на новата ЗАЗ-ка има много общо с класическия съветски автомобил.

Именно липсата на радикални промени в дизайна ще позволи, според автора на проекта, пускането на нов модел "Запорожец" в най-кратки срокове. Така украинците ще могат да си купят чисто нова кола за малко пари.

Трябва да се отбележи обаче, че без помощта на чужда автомобилен производител заводът няма да може да реализира проекта за съживяване на Запорожец. Но кой ще е той?. Спекулациите са за Renault. Французите, след като се оттеглиха от Русия, спокойно могат да започнат да произвеждат евтини ЗАЗ-ки в Украйна, като това би станало с помощта на готови възли и агрегати от румънската Dacia.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 31 гласа.

Свързани новини