Отидете към основна версия

4 348 25

Тези легендарни „тойоти“ крият модерни сърца под капака си

  • toyota-
  • ae86-
  • водород-
  • електричество

Единият от тях е на ток, а другият на водород

Toyota показа два изключително интересни концепта по време на автомобилния салон в Япония. Двата модела са базирани на легендарните АЕ86 или поне такава е външната им обвивка. Те носят имената АЕ86 Н2 и АЕ86 BEV, което символизира начинът им на задвижване, а именно водородна клетка за първия и електрически мотор за втория модел.

Започвайки с концепта H2, той е базиран на версията Trueno с повдигащи се фарове и изглежда почти в заводски вид поне отвън. Цветовата схема е традиционна за японската култура с бяла горна част и черна долна част с някои контрастиращи елементи. По-интересното е под капака, където работи почти заводски четирицилиндров двигател с модифицирана горивна система за работа на водород. От компанията се хвалят, че са запазили звука и усещането на бензиновия двигател, но с много по-чисто гориво.

Вторият модел е базиран на модификацията Levin и използва електромотор от хибридна Tundra, както и батерия от Prius. Изненадващо, трансмисията е механична, а от Toyota са се постарали да запазят почти перфектния баланс на купето. Не се споменават техническите характеристики на двете коли, но пък японците споделят, че са се опитали да комбинират шофирането на кола с три педала с характеристиките на електромобил.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 13 гласа.

Свързани новини

  • Toyota възражда легендарен всъдеход

    Toyota потвърди, че ще възобнови производството на модела Rankle 70. Той ще запази класическите кръгли фарове и въпреки повсеместната електрификация, ...
    30.01.2023
    10 224
    10