Отидете към основна версия

1 696 14

Европейските градове активно въвеждат зони с ограничение на скоростта до 30 км/ч

  • ограничение на скоростта-
  • 30 км/ч

Болоня ще бъде първият голям град в Италия, който ще премине към зони с максимално ограничение на скоростта от 30 км/ч. Проектът Bologna Citta 30 трябва да бъде реализиран до 2024 г. и ще засегне 90% от площта на най-гъсто населената част на града.

Днес такива зони с максимално ограничение на скоростта вече се използват активно в Париж, Брюксел, Лондон, Копенхаген, градове в цяла Испания, както и в Гренобъл и Единбург. В ход е активна работа за опростяване на процедурата за създаване на подходящи зони в още 380 германски града.

Според Transport for London статистиката показва, че след въвеждането на допълнителни ограничения на максималната скорост в редица райони на града, броят на пътните произшествия с участието на уязвими участници в движението (пешеходци, велосипедисти) е намалял с 36%.

Статистиката сочи още, че броят на произшествията с тежки последици, включително тези с фатален край, е намалял с 25%. Нидерландия беше пионер във въвеждането на зона 30, когато в началото на 70-те години групи родители блокираха цели квартали, за да предпазят децата си от коли.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 16 гласа.

Свързани новини