Last news in Fakti

11 Март, 2022 11:15 10 733 12

Докъде водят новите еконорми: Купувате си кола с 1000 коня и я карате с 90 км/ч

  • ограничение на скоростта-
  • данък-
  • екология-
  • мощни автомобили

Жителите на Финландия няма да могат да изпитат всички налични функции на наточения пикап Dodge Ram TRX

Докъде водят новите еконорми: Купувате си кола с 1000 коня и я карате с 90 км/ч - 1

Финландското представителство Netti Auto пусна за продажба оранжев Dodge Ram в изпълнение на Mammoth 1000 TRX. Пикапът, модифициран от известното тунинг студио Hennessey, е оценен на стойност 249 900 евро. Въпреки "солената" цена и мощността от 1000 конски сили, в страната важат ограничения за купувачите. Можете да шофирате по финландските пътища с тази свръхмощна кола, без да плащате огромен данък само при скорост до... 90 километра в час.

Поради огромния си разход на гориво и високите нива на емисии на CO2 (около 506 грама на километър), американски пикап, според финландското законодателство, подлежи на вносна такса от 44.8 процента от стойността си. В същото време, поради масата си (3 539 килограма), автомобилът попада в класификацията на търговските превозни средства. Законът позволява да се регистрира пикапът в така наречения клас N2. Така не трябва да се плаща огромният данък, но има уловка.

Във Финландия този клас превозни средства трябва да има устройство, което ограничава максималната скорост до 90 километра в час. Така че купувачите на Mammoth 1000 TRX ще трябва да направят избор: да ограничат скоростта на модифицирания пикап според местните закони или да платят огромен данък, равен на половината от стойността на автомобила. Според паспортните данни максималната скорост на Mammoth 1000 TRX с мощност 1000 конски сили надвишава 200 километра в час.

Ще припомним, че отново заради екологията, през ноември миналата година мнозинството германци подкрепиха премахването на неограничените високоскоростни участъци по аутобаните. Правителството на Западна Германия премахна ограничението на скоростта на някои магистрали през 1952 година и до този момент по тях можеше да се кара без ограничение на скоростта.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ивайло

    22 6 Отговор
    Регистрира се по тънката лайсна и ограничителят - в кошчето!!!
  • 2 пьешу

    38 8 Отговор
    с една дума: дж.енд.ъри.зъм. тежко продължително заболяване с фатален изход.
  • 3 оижф

    28 4 Отговор
    Искате да живеете като финландци ама не съвсем.
  • 4 до журналистите

    19 5 Отговор
    освен да булюкате, па прочетете го тоя правилник за движение по пътищата. Там скоростта на движение не зависи от мощността, а от категорията път и локацията. И 2000 коня да е, в София се кара с 50км/ч, а на околовръстното с 80 км/ч. Явно целяхте някаква пушилка. но не ви се получи!
  • 5 Експерт

    9 7 Отговор
    Днеска изкъртих дпф и катализатор. Сега само да изключат и ще раздавам газ по Магистралите на Бойко, С трилитровия най-бързия.

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Истината съм аз

    13 3 Отговор
    Факти пак лъжат...никой не искал ограничения на скороста заради екологията ....шепа либерасти прокарват тъпи закони за да мачкат хората ....дружеството на велосипедите...велосипеди движат ли се по магистралите !!!????

    Коментиран от #11

  • 8 Ам чи

    2 1 Отговор
    койт си и купил такъф Жип сигурно има пари да си построи магистрала.
    Въф пустинята Сахара.
  • 9 Газ до дупка

    7 2 Отговор
    Стига евро глупости!
    Свобода за скороста !
    Това е прогреса който не може да бъде спрян от евро... йо...те !
    Накрая ще победим !

    Коментиран от #10

  • 10 type-R

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Газ до дупка":

    Ще победиш, въшки! Отдавна е решено евробите да нямат лични автомобили! Дори е загатнато и то бая недвусмислено в програмата на ЕУ за "развитие", която и сам можеш да си прочетеш. Това е! Стойте и мълчете!
  • 11 type-R

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Истината съм аз":

    Оо движат се! В Германия ги има! Може да не е БАШ по магистралите, но по извънградските пътища ги има. И дори претендират, че имали право да карат БЕЗ СВЕТЛИНИ в средата на пътя ЗА ДА ПЕСТЯТ ОТ ЗАМЪРСЯВАЩИТЕ БАТЕРИИ!!А колко са нервни и агресивни, нямаш си на идея....

    Коментиран от #12

  • 12 Велосипедист

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "type-R":

    По средата на пътя не е правилно, разбира се, но колкото повече велосипеди, толкова по-добре. Годишно имам около 5х км с велосипед и 10х км с автомобил и 3х км с градски транспорт. Карам стара дизелова кола, а колелетатя ми струват колкото колата. Не са електрически велосипеди. Радвам се, че в Германия велосипедистите са с предимство пред автомобилите.