Отидете към основна версия

9 687 8

Ето го новото Mini

  • mini-
  • cooper-
  • se-
  • e

Градският хечбек Cooper вече е изцяло електрически

Мюнхен, Германия. Екип на mobile.bg от мястото на събитието.

MINI продължава последователно по пътя към моделна гама с изцяло електрическо задвижване и представя два нови модела от семейството - стандартния Mini Cooper и колата с повишена проходимост Countryman.

Наш екип бе на мястото на предпремиерата на модела, който ще бъде демонстриран за първи път пред публика само след броени дни, в рамките на автомобилното изложение в Мюнхен.

Това е петото поколение на Mini Cooper, което вече ще е изцяло електрическо. Автомобилът впечатлява с модерен, дигитален и неподражаем дизайн, като в същото време е запазил "гените" на традиционните автомобили с тази марка.

Екстериор

Това, което различава най-много новото поколение от предходните може да се види в задната част на колата. Докато предницата е сериозно модернизирана, но всички елементи от нея показват, че това е Mini, то задните светлини на колата са съвсем различни. Дали ви харесват или не - преценете сами.

И при новото поколение в предната част доминират иконичните кръгли фарове и характерната радиаторна решетка. Заедно те оформят характерното за марката лице. Новата осмоъгълна предна решетка с филигранен контур още по-силно дефинира предната част в сравнение с шестоъгълната решетка при предишния модел.

Отзад обаче разликите са съществени. Вертикалните светлини имат за цел да напомнят на класическите и също като фаровете могат да бъдат превключвани в различни режими, но формата им вече е по-различна. Третата стоп светлина и задния фар за мъгла са изравнени с повърхността, интегрирани са в цялостното оформление и подчертават високото качество на малката градска кола.

Ясно изразената линия на "раменете" прави новия Cooper да изглежда особено мощно. Задната част е разделена от характерна, черна лайстна, в която е интегриран механизмът за отваряне на багажника. Хоризонталната ѝ насоченост пък подчертава широката стойка и високия спортен дух.

Интериор

За първия модел през 1959 година изобретателят на Mini Алек Исигонис оформя интериор с кръгъл инструмент в средата, както и характерна лента с превключватели под него. При новото Mini Cooper тези два елемента, заедно с волана, също са в основата на дизайна. Кръглият дисплей обаче представлява изцяло сензорен екран.

Централният OLED дисплей поставя нов стандарт с високата си резолюция. Но също като кръглият инструмент на предишния модел, новата централна икона доминира в интериора с разнообразните си функции.

Задвижване

С изцяло електрическото си задвижване новото MINI Cooper е последователно насочено към градска радост от шофирането и пренася характера на иконичния модел в чисто електрическото бъдеще на марката.

Електромоторът с мощност 135 кВт/184 к.с. на Cooper E развива максимален въртящ момент от 290 Нм и ускорява автомобила от 0 до 100 км/ч за 7.3 секунди. По-наточената модификация Cooper SE разполага с още по-впечатляваща мощност - 160 кВт/218 к.с. и максимален въртящ момент 330 Нм, като ускорява от 0 до 100 км/ч за 6.7 секунди.

Пробегът по тестовия цикъл WLTP е 305 км за Cooper E, който се осигурява от високоволтова батерия с капацитет 40.7 кВтч. При Mini Cooper SE благодарение на капацитета от 64=2 кВтч пробегът достига до малко над 400 км.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 12 гласа.

Свързани новини

  • Електрически клонинг на Mini за $2500

    Китайската компания Shandong Alma Technology Co. пусна бюджетен електрически автомобил M-200. Любопитното е, че той беше пуснат в продажба на цена от ...
    вчера в 10:38 ч.
    1 639
    4
  • А това е най-голямото Mini в историята

    Мюнхен, Германия. Екип на mobile.bg от мястото на събитието. По-висок с 6 сантиметра и по-дълъг с 13 сантиметра от предшественика си, новият Countr ...
    01.09.2023
    11 479
    11
  • Mini разработи специален Cooper за Нюрбургринг

    Mini съвсем скоро ще обнови Cooper, но това не пречи на компанията да представи още една нова разработка на базата на настоящото поколение. Новият Bul ...
    18.08.2023
    1 570
    1
  • Mini пуска ексклузивен кабриолет на ток в Европа

    През лятото на миналата година Mini представи концепт базиран на електрическия Cooper SE със сваляем мек покрив. Прототипът, който видяхме тогава по п ...
    15.02.2023
    1 166
    1
  • Mini тегли огромен Boeing (ВИДЕО)

    Предсерийният прототип на електрическото Mini Cooper SE се представи отлично в ролята на самолетен влекач, като успя да изтегли 150-тонен товарен само ...
    31.05.2019
    3 489
    15
  • Най-безумният тунинг на Mini (ВИДЕО)

    В Лас Вегас, в рамките на фестивала Holley LS Fest West, който е посветен на двигателите V8 Chevrolet LS, бе показан най-безумният тунинг на Mini. По- ...
    28.05.2019
    4 068
    5