Отидете към основна версия

2 285 25

Ще видим ли фабрика на Tesla близо до България?

  • мъск-
  • турция-
  • ердоган-
  • фабрика

Ердоган проведе важен разговор с Мъск

По-рано днес Илон Мъск и Реджеп Ердоган проведоха важна среща по повод бъдещо развитие на американската марка в Турция. По време на посещението на турския президент в САЩ, той се срещна с изпълнителния директор на Tesla и двамата обсъдиха възможност за построяването на фабрика в Турция.

Според турската информационна агенция Anadolu президентът Ердоган иска Мъск да построи гигафабрика на Tesla в Турция. Мъск е потвърдил, че Tesla вече има бизнес отношения с много турски доставчици и сериозно обмисля изграждането на турска гигафабрика. Това се случва, след като Мъск обяви по време на разговора за резултатите от второто тримесечие през юли, че Tesla ще обяви нова фабрика до края на годината. За момента Tesla разполага с шест завода и се подготвя да започне изграждането на седми в Мексико.

Турската гигафабрика може да бъде общо деветото производствено съоръжение на Tesla и седмата фабрика за автомобили след Фримонт, Шанхай, Берлин, Тексас, Мексико и Индия. Гигафабриката в Невада също ще бъде разширена с нова производствена линия за сглобяване на 50 000 камиона Semi годишно. Tesla има за цел до 2030 г. да произвежда 20 млн. електромобила годишно и тези нови фабрики са от съществено значение за постигането на тази цел.

Освен за Tesla, Ердоган и Мъск обсъдиха и бъдещото сътрудничество в областта на изкуствения интелект и космическите технологии. SpaceX на Илон Мъск се интересува от разширяване на покритието и се нуждае от турските власти, които да одобрят лиценза на Starlink в страната. Ердоган покани Мъск да присъства на турския панаир за космически изследвания и технологии Teknofest в Измир в края на септември и за момента поканата бе приета.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.

Свързани новини