Отидете към основна версия

1 944 6

Mitsubishi ще спре да произвежда автомобили в Китай

  • mitsubishi-
  • китай-
  • япония-
  • gac

Причината е слабо търсене 

На фона на автомобилните компании, които изместват производството си в Китай, Mitsubishi изглежда, клони в коренно различна посока и според непотвърдена все още информация, ще спре да произвежда коли там. Новината за това идва от Nikkei Asia, които се позовават на свои източници запознати с плановете на японската компания.

GAC Mitsubishi Motors е създадена през 2012 г. като съвместно предприятие между двете компании, като продажбите достигат своя връх през 2018 г. - 140 000 броя. Миналата година доставките към клиентите спадат до 38 550 единици, или с около 60% по-малко в сравнение с 2021 г. Производството в завода в провинция Хюман беше спряно през март 2023 г. и Mitsubishi очевидно няма намерение да възобнови дейността си.

Заводът няма да бъде затворен, тъй като GAC вероятно ще използва съоръжението за производство на електрически превозни средства. Китайският автомобилен производител има 50% дял в съвместното предприятие, докато Mitsubishi Motors притежава 30%. Останалите 20 процента са собственост на търговската къща Mitsubishi Corp. Според Nikkei Asia GAC Mitsubishi ще продължи да съществува като корпорация, но двете компании на Mitsubishi изтеглят своите инвестиции.

Съобщава се, че средствата ще бъдат пренасочени към операции в Югоизточна Европа и Океания, тъй като тези региони представляват приблизително една трета от годишните продажби. Mitsubishi не е единствената японска марка с низходяща тенденция в Китай, тъй като автомобилните производители от Страната на изгряващото слънце имат пазарен дял от 18,3% през 2022 г. или с 2,8% по-малко от предходната година.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.

Свързани новини