Отидете към основна версия

5 484 33

Китай постави рекорд по производство на автомобили, изпреварвайки Европа

  • китай-
  • европа-
  • производство на автомобили

Нито пандемията, нито влошаването на отношенията със САЩ заради Тайван попречиха на Поднебесната империя уверено да увеличи производството на леки автомобили. Китай е произвел 20.7 милиона автомобила през периода януари-октомври, което е абсолютен рекорд спрямо аналогичните периоди през предходните години и с над 20% повече от резултата от предпандемичната 2019 г. В същото време в Европейския съюз и Великобритания, нещата не са толкова "розови": за първите 10 месеца на тази година производството изостава от цифрите от преди четири години с 22.5%, възлизайки на 10.4 милиона единици.

Лидерите в намаляването на автомобилното производство през тази година сред европейските страни са Финландия , където то се срина с 4.5 пъти - до 20 хиляди единици, Словения, която показа спад от 3.3 пъти - до 61.2 хиляди единици, както и Румъния с намаление на производство 2.5 пъти - до 160.3 хиляди единици. В челната петица на антилидерите влизат още Холандия (спад от 2.4 пъти, до 65 хиляди единици) и Франция (1.7 пъти, до 759.3 хиляди единици). Само Белгия успява да увеличи производството, но само със скромните 1% - до 222 хиляди единици.

Събитията от последните четири години оказаха доста болезнено влияние върху динамиката на продажбите на автомобили в европейските страни - резултатът за 10-те месеца на тази година е с 20.22% по-нисък от този през 2019 г. Продажбите на леки автомобили са намалели най-много в Словения (с 33.34%), Австрия (с 29%), Унгария (с 28,33%), Испания (с 24,63%) и Финландия (с 22,88%).

Но Китай уверено увеличава динамиката си: тази година стана рекордна за страната не само в производството, но и в продажбите, които са нараснали с 20% за четири години - до 20.6 милиона единици. Поднебесната империя успя да постигне такива показатели благодарение на обширната си производствена база: според последните налични данни в страната работят 437 фабрики в полза на автомобилната индустрия. Това е почти четири пъти повече от тези в ЕС (80) и Обединеното кралство (36) взети заедно.

Китай също е облагодетелстван и от работна ръка: около 30 милиона души работят там в автомобилната индустрия, което е повече от два пъти от Европа (12.9 милиона души). В същото време в Европа, на фона на влошеното положение с производството на автомобили, се наблюдава намаляване на броя на заетите пряко в тяхното производство - през последните няколко години с 10%.

За влошаващата се ситуация в производствения сектор на ЕС индиректно говори и намаляването на потреблението на въглеводороди в региона. Така, според Международната агенция по енергетика, през януари-август тази година Европа е намалила потреблението на газ в годишно изражение с 15,2%, петрол - с 11,6%, въглища - с 20,5%, уран - с 2,5%. Възобновяемите енергийни източници обаче не компенсират тази загуба – използването им се е увеличило само с 4,5%. В резултат на това производството на електроенергия намалява с 4,7%.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 18 гласа.

Свързани новини