Отидете към основна версия

1 866 20

Путин обеща да намали цените на руските автомобили

  • путин-
  • руски автомобили-
  • цени

В предаването на живо „Резултатите на годината“ Владимир Путин призна, че руските автомобили са поскъпнали, но отбеляза, че цените „не са отлетяли в космоса“. Ръстът на цените е следствие от зависимостта от компоненти от чужбина, които станаха недостъпни или твърде скъпи с напускането на западните марки. За да паднат цените, е необходимо да се развива собствена компонентна база и „тази задача се решава“, каза Путин.

„Да, съгласен съм, 40 процента е много. Разбирам с какво е свързано това? Разбира се, когато европейските, японски и южнокорейски марки напуснаха Русия, те си тръгнаха и с техните компоненти. Друга причина е малкият брой произведени автомобили. Сега АвтоВАЗ увеличава производството и колкото повече коли има, толкова по-ниски ще бъдат цените."

Основният проблем обаче е, че автомобилната индустрия е „разчитала” на външни доставчици и следователно почти е загубила производството на компоненти. Следователно основната задача е да създадем вътрешна компонентна база и собствени платформи. Това ще отнеме време, но производителите и Министерството на промишлеността и търговията вече правят това.

"Наистина искам да се надявам, дори съм сигурен, че това ще се случи и цените ще паднат“, добави президентът, без да посочи времева рамка.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 24 гласа.

Свързани новини