Отидете към основна версия

11 651 23

5 недопустими грешки, които шофьорите правят през зимата

  • съвети-
  • зима-
  • автомобили

Тези методи категорично не трябва да се използват

През зимния сезон собствениците на автомобили са принудени не само да променят стила си на шофиране, но и навиците си - трябва да стават по-рано, за да загреят двигателя и често да почистват колата си. Сега обаче обръщаме внимание на пет неща, които категорично не трябва да правите по колата в студено време.

Първо, строго е забранено използването на гореща вода за размразяване

Горещата вода ще разтопи леда, но ще попадне върху уплътненията и бравите на вратите. В резултат на това боята може да се повреди и уплътненията ще трябва да бъдат сменени. От рязката температурна разлика пък ветроупорното стъкло е твърде вероятно да се спука.

Второ, не трябва да въртите стартера дълго време

Ако колата не запали веднага, правете повече опити, но за кратко време. Освен това е препоръчително да шофирате с ниска скорост през първите няколко минути. Тоест да държите оборотите възможно най-ниски.

Трето, не е необходимо да загрявате двигателя дълго време до необходимата работна температура

В повечето случаи са достатъчни 2-3 минути и можете да седнете зад волана, и да шофирате, без да забравяте за ниските обороти в първите няколко километра.

Четвърто, при минусови температури не трябва да оставяте кола с празен резервоар

В него може да се образува конденз, което да доведе до замръзване на влагата и в крайна сметка да се затрудни работата на горивната помпа. През зимата е препоръчително да държите нивото на гориво над половината.

Пето, в никакъв случай не трябва да миете колата си при много ниски температури

Такова измиване в студено време може да повлияе негативно на боята на каросерията. Ако все пак сте решили е добре да намерите затворена автомивка и след миенето да изчакате колата да изсъхне.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 37 гласа.

Свързани новини