Отидете към основна версия

6 065 10

Глупави, но често срещани грешки, когато почиствате колата си след обилен снеговалеж

  • сняг-
  • автомобили-
  • съвети

Всеки зимен циклон превръща паркираните автомобили в снежни преспи. И в процеса на почистване на автомобилите си много собственици понякога допускат на пръв поглед незначителни грешки. Които обаче могат да се превърнат в истинска беда.

Повечето от „гафовете“ при отстраняването на снежни отломки от каросерията на автомобила идват от симбиозата на мързела на собственика и невежеството му за възможните последствия.

Както знаете, най-простият и най-малко трудоемък (отново на пръв поглед) начин за почистване на предното стъкло е просто да включите чистачките. Само с няколко замахвания те са в състояние да разпръснат маса сняг, която блокира гледката.

Но, първо, те могат да се окажат замръзнали, което може да доведе до изгорял електромотор. Второ, има твърде много сняг - толкова много, че мощността на чистачката не е достатъчна, за да премести такъв товар. Трето, често се образува лед върху стъклото под снега. Когато чистачките минават по него, гумената им част бързо се износва, с всички произтичащи от това последствия за качеството на почистване впоследствие.

Други грешки при премахването на снега са свързани предимно с „оптимизирането“ на усилията на собственика на автомобила в тази посока. Принципът „о, ще стане“ се прилага от много хора в различна степен, но неговата потенциално опасна същност не се променя.

„О, това ще свърши работа“ номер едно е свързано с отказа да почистите снега от покрива на колата. Това е особено често срещано сред по-слабия пол и тези, които обичат да се возят в коли с багажник или кутия, постоянно монтирани отгоре.

Известно време след началото на пътуването салонът се затопля и по-топлият таван води до топене на „основата“ на снежната шапка. В резултат на това, при следващото дори леко спиране, той може неочаквано да се плъзне върху предното стъкло, напълно блокирайки изгледа на водача напред. В този момент инцидентът е на един хвърлей разстояние.

Второто „о, това ще свърши работа“ се отнася до спестяване на усилията на водача при почистване на снега от капака. В този случай той ще бъде издухан от потока на входящия въздух директно върху предното стъкло. Това само по себе си намалява видимостта. В резултат отново получаваме сериозен риск от инцидент.

Е, може би най-коварната грешка е свързана със снега, натрупан в долната част на задното стъкло на седаните или върху задната броня на хечбек и кросоувърите. Ако не го премахнете оттам, при първото отваряне на багажника голяма част от този сняг ще се озове вътре в него. А ако този сняг замръзне, отварянето на петата врата може да стане невъзможно.

Като цяло заключението от всичко по-горе написано е просто: не бъдете мързеливи и внимателно отстранете целия сняг от колата си - няма да съжалявате.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 23 гласа.

Свързани новини