Last news in Fakti

30 Януари, 2024 12:00 25 608 14

Как правилно да загреете скоростната кутия

  • скоростни кутии-
  • съвети-
  • загряване

Различните трансмисии се загряват по различен начин

Как правилно да загреете скоростната кутия - 1

Добре известен факт е, че двигателят трябва да се загрее, особено в студовете сутрин преди тръгване, като неведнъж сме писали по темата, но не забравяйте за скоростната кутия - струва си да я загреете и нея. Но трансмисиите на автомобилите са различни и се загряват по различен начин. Как, ви разказваме сега.

Някои скоростни кутии се нуждаят от отделни мерки за повишаване на температурата, а при други загрятият двигател ще бъде достатъчен

Принципно трябва да се загрее не само двигателят, но и автоматичните трансмисии и т.нар. CVT кутии. Тези агрегати също не понасят добре големи „студени“ натоварвания.

Любопитното е, че при тях отнема много повече време, за да се достигнат работни температурни условия, отколкото на двигателите. Ето защо, ако веднага след стартиране на колата трябва да карате през девствен сняг, трябва да знаете следното:

Необходимо е да загреете двигателя почти до работна температура. И в същото време последователното да задържате селектора на скоростната кутия в режими D и R, което действие ще ускори загряването на автоматичната скоростна кутия и на вариатора.

Ръчната скоростна кутия не изисква специални манипулации. Тя загрява едновременно с двигателя. Това е така, защото двигателят върти входящия вал и зъбните колела на вторичния вал, раздвижвайки и загрявайки маслото в кутията.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 трасКмисия

    43 5 Отговор
    А ръчната спирачка, как се загрява? Пак статии за млади шофьорки, преди да седнеш, трябва да загрее.
  • 2 Бачкатор

    24 24 Отговор
    Аз на служебния бус винаги я държа загрята защото съединител,почти не използвам.Най-много обичам да му забода задна с 30-40км.ч.Звукът ми пълни душата.

    Коментиран от #4

  • 3 123456

    72 9 Отговор
    Преди тръгване е препоръчителнмо да се загреят със сешоар на канал - двигателя, скоростната кутия, кардана, спирачните дискове ( предни и задни) , фаровете и мигачите - да няма температурни шокове ... И внимателно със сешоара - в началото на първа степен и като подгрее малко , тогава включвате на втора ...
  • 4 Младостчанин

    10 5 Отговор

    До коментар #2 от "Бачкатор":

    Плача
  • 5 Подгревач

    19 2 Отговор
    Със бензинова лампа
  • 6 Разбирач

    15 3 Отговор
    Вижте , преди тръгване е препоръчителнмо да се загреят със сешоар на канал - двигателя, скоростната кутия, кардана, спирачните дискове ( предни и задни) , фаровете и мигачите - да няма температурни шокове ... И внимателно със сешоара - в началото на първа степен и като подгрее малко , тогава включвате на втора предавка , това са иновативни технологии за автоматизация и дигитализация на процесите в автотехниките , за въпроси звънете

    Коментиран от #14

  • 7 Айти

    11 7 Отговор
    Първо се загрява чипа на автора на статията а после на щефа.
  • 8 Пешо

    2 4 Отговор
    А аз плъг-ина (с Ел. Мотор в скоростната кутия) като го бръма само на ток ще ми обясни тоз умник как да загрея трансмисията?!

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 джо

    10 1 Отговор
    Най добре е да се вземе ( в хола ) тези които живеят на 1- вият етаж . Ако имате гараж трябва да е отопляeм аз мога да стоя на студено но колата непременно трябва да е на топло. Не само скоростната кутия но и двигателят въобще всичко ще е на топло. Може и така зимата да се паркира в хола само лятото да го ползвам .
  • 11 Фон400 таракатааа той

    2 0 Отговор
    Не можах да повярвам колко мазно заработиха две ръчни скоростни кутии като им смених маслото.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Жорката

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Разбирач":

    Не е достатъчно трябва да я фризираш и да и обръснеш ауспуха