Отидете към основна версия

2 709 31

Москвич търпи огромни загуби

  • москвич-
  • загуби

Според финансовия отчет на руския автомобилен производител, цитиран от Интерфакс, нетната загуба на Москвич за 2023 г. е нараснала 3.6 пъти до 8.6 млрд. рубли (8.5 млн. евро). Докладът предоставя и други цифри: например общият дълг на компанията възлиза на 42.6 милиарда рубли (42 млн. евро), което е 2.5 пъти повече от предходната година.

Москвич има шанс да стане печеливш, но за целта заводът трябва да произвежда най-малко 40 хиляди коли годишно, както заяви по-рано ръководителят на КамАЗ Сергей Когогин. В същото време планът за 2024 г. предвижда производството на 30-35 хиляди автомобила, тоест автомобилният производител ще остане нерентабилен.

Според Когогин заводът сглобява автомобили „не в обемите, за които първоначално беше планирано“, а китайската JAC, която е партньор на Москвич, „далеч не е най-голямата автомобилна корпорация в КНР“. Междувременно Москвич се готви да премине към пълен цикъл на сглобяване на кросоувъри 3 и 3e.

Това включва заваряване и боядисване. Ако сега те се сглобяват от 50 готови автомобилни комплекта, след трансформацията на завода броят на частите за сглобяване ще се увеличи до 900. В бъдеще автомобилният производител може да спести до 150 хиляди рубли (1 500 евро) от всяко произведено превозно средство, но за това е необходимо преминаването към истинско производство.

В момента Москвич сглобява три модела. В допълнение към кросоувърите 3 и 3e, това е лифтбекът 6 , който влезе в производствената линия миналата есен. Общо през 2023 г. са продадени 15 300 автомобила Москвич, включително 250 Москвич 6 лифтбек. Самият Москвич обаче предоставя други данни. Според тях заводът е направил 19 000 автомобила, а делът на продажбите за обществения сектор е приблизително 10 процента от общия обем.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 17 гласа.

Свързани новини