Отидете към основна версия

34 313 18

Млади поляци възраждат Warszawa

  • warszawa-
  • fso-
  • газ-м20-
  • победа

Легендарната Warszawa, произвеждана от 1951 до 1973 г. от FSO (Fabryka Samochodów Osobowych), ще се завърне с ограничена серия автомобили със съвременна механика и дизайн. С проекта са се заели двама млади мъже от полския гр. Вроцлав. Михал Козелек и Адам Пухалски смятат да използват техническа база от BMW M5 E60, върху която да монтират проектирана и изработена от тях каросерия.



"Warszawa е една от най-големите легенди по нашите пътища и винаги е била в сърцата на поляците", разказва 26-годишният Михал Козелек, студент във Вроцлавския технически университет. "Аз съм патриот и се захванах с проекта заради самата идея".



Warszawa започва живота си като лицензно копие на руската Победа ГАЗ-М20. През 1962 г. автомобилът претърпява сериозна модернизация. Започва да се оборудва с двигател с горни клапани, а през 1964 г. каросерията става седан. Произвеждат се също комбита и пикапи.



Емблема на новата Warszawa ще стане бял орел. Птицата е избрана след гласуване в интернет и напомня на герба на Полша. Автомобилът пък запазва някои от характерните черти на прочутия си предшественик, но ще бъде много по-голяма, луксозна и високотехнологична кола.



Михал Козелек и Адам Пухалски дебело подчертават, че тяхната Warszawa няма нищо общо с руската Победа и неслучайно са избрали за вдъхновение седана, който е дело на конструкторите на FSO. В момента проектът е достигнал етап "макет в реални размери".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини