Отидете към основна версия

22 Април, 2024 12:35, обновена 22 Април, 2024 12:35 1 850 16

Jaguar Land Rover преминават към китайска платформа

  • jlr-
  • jaguar-
  • land rover-
  • chery-
  • платформа

Най-вероятно те ще използват база от Chery

Според съобщения от редица китайски медии Jaguar Land Rover ще използва хибридни и електрически платформи, представени от китайската марка Chery Exeed. Използването на технологиите на Chery ще позволи на Jaguar Land Rover да направи разработката и производството на нови електрически превозни средства по-евтино и по-бързо.

Jaguar ще бъде първата марка, която ще използва електрическата платформа Exeed и може да представи първия си модел, базиран на тази платформа, още през втората половина на 2024 година. Докато говорител на Chery отрече сделка с Jaguar Land Rover за използване на платформите на компанията, то съвсем друго становище изрази председателят на китайския автомобилен производител, който каза, че две европейски луксозни марки искат да използват тяхната платформа.

Jaguar Land Rover и Chery имат дълбоки връзки в Китай и управляват съвместно предприятие 50:50 от 2012 година. Те произвеждат модели като Range Rover Evoque, Land Rover Discovery Sport и Jaguar XFL. Освен това британският автомобилен производител има за цел да стане изцяло електрическа марка до 2030 година. Остава неясно дали бъдещите модели на JLR, изградени на новата платформа от марката Exeed, ще бъдат достъпни извън Китай или ще се продават само на местния пазар.

Споразумението за споделяне на платформа между Jaguar и Chery няма да е първото по рода си между европейски автомобилен производител и китайски автомобилен производител. Volkswagen ще инвестира 700 милиона долара, за да придобие 4.99% дял в Xpeng и ще работи с компанията за разработването на две нови електрически превозни средства за китайския пазар. Stellantis също така инвестира 1.5 милиарда долара в Leapmotor, за да придобие 20% дял в китайския автомобилен производител.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини