Отидете към основна версия

1 007 10

Активисти се опитаха да нахлуят в завод на Tesla

  • активисти-
  • екоактивисти-
  • tesla-
  • завод

Около 800 човека се включиха в демонстациите

Протестиращи се противопоставиха остро на плановете за разширяване на завода на Tesla Inc. в Грюнехайде край Берлин, което доведе до сблъсъци с органите на реда в петък.Организирани от Disrupt Tesla, около 800 демонстранти се събраха, за да изразят загрижеността си относно екологичните последици от предложеното разширяване.

Група лица със сини шапки и маски се появиха от близките гори и се опитаха да проникнат на територията на компанията. Илон Мъск се включи в платформата си X, за да изрази недоволството си. Въпреки усилията си демонстрантите не успяха да проникнат в съоръжението. След сблъсъка медицинският персонал се е погрижил за ранени лица.

Говорителят на Disrupt Tesla Оле Бекер подчерта мисията на групата да повиши осведомеността за въздействието на дейността на Tesla в Грюнхайде върху околната среда, както и за по-широката загриженост, свързана с добива на литий в страни като Аржентина и Боливия, който е от решаващо значение за батериите на електромобилите.

Като призна правото на демонстрантите да се събират, полицията в Бранденбург подчерта задължението си да поддържа обществения ред и безопасност.В резултат на това тя се намеси, за да попречи на протестиращите да получат достъп до помещенията на завода, което доведе до няколко ареста и съобщения за наранявания.

Освен това беше съобщено за случаи на вандализъм, като някои протестиращи повредиха автомобили Tesla с помощта на пиротехнически средства и боя на близка площадка за съхранение на автомобили.

Решението на Tesla по-рано през седмицата да затвори временно фабриката в петък внесе допълнителна интрига в развоя на ситуацията, като причината за затварянето остана неуточнена, което предизвика спекулации на фона на продължаващите протести.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини