Отидете към основна версия

8 097 11

Нови правила за TIR-аджиите

В ЕС влязоха в сила нови разпоредби относно тахографите: какво се промени и какви глоби са предвидени

Снимка: Shutterstock

Транспортният сектор на Европейския съюз вече почти две седмици работи по новия Регламент на ЕС 2024/1258. Тази наредба е насочена към повишаване на пътната безопасност в сегмента на автомобилния товарен и периодичен превоз на пътници.

Предишният Регламент на ЕС 561/2006 вече не е в сила. Новият е още една стъпка в посока подобряване на спазването на правилата за използване на тахографи и създаване на равни условия за превозвачите. Основната цел обаче е да се подобрят условията на работа на шофьорите в целия ЕС.

Основните новости са описани в четири раздела.

Първата глава се занимава с трансграничното изпълнение на наказанията, което вече е влязло в сила. Отсега нататък властите на всяка държава-членка на ЕС могат да налагат глоби за нарушения, свързани с тахографи, независимо от мястото, където е извършено нарушението, включително в трети страни. Преди това глобите можеха да се налагат само в страната, в която е регистрирано нарушението.

Във втория раздел се говори за удължаване на срока на надзора. От 1 януари 2025 г. пътният контрол ще обхваща нарушенията за последните 56 дни вместо досегашните 28 дни. Това ще позволи по-задълбочено наблюдение на спазването на правилата за използване на тахографа.

Третият раздел се отнася до гъвкавостта на пътническия транспорт. Нормите вече са влезли в сила и са насочени към шофьорите, които участват в нередовен превоз на пътници. Шофьорите вече могат да разделят своята 45-минутна почивка на две почивки от поне 15 минути всяка. Те могат и да удължат работния си ден с до един час при определени условия, ако това не застрашава пътната безопасност или условията на работа на шофьорите.

Четвъртата глава е посветена на цифровите списъци и тахографите. Съобщава се, че ЕС работи върху дигитализиране на пътническите манифести и актуализиране на тахографите, за да записва вида на пътническия транспорт (редовен или случаен), което ще опрости процедурите за съответствие и прилагане. Това допълнително ще улесни надзора и ще намали административната тежест върху водачите и превозвачите.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 22 гласа.

Свързани новини