Отидете към основна версия

2 691 28

В кои страни от ЕС се карат най-много електромобили и къде сме ние?

  • европейски съюз-
  • електромобили-
  • българия

Отговор на този въпрос ни дава статистиката на Евростат

Паркът от електрически превозни средства съставлява едва 1.7 % от всички автомобили в ЕС. Според наблюденията на специалисти от Евростат динамиката обаче е впечатляваща - Общият брой на автомобилите, които са изключително електрически, вече е 4.5 милиона, което е 48.5% увеличение.

Кои обаче са водещите страни в използването и закупуването на електрически превозни средства? Започваме с уговорката, че в проучването на Евростат не влизат страни като Норвегия и Великобритания, защото те не са членки на ЕС.

Така, жителите на Дания използват най-много електрически автомобили в ЕС - 7.1% от всички леки автомобили, използвани в страната, са електрически автомобили. Освен това електрическите автомобили са особено популярни в Швеция - 5.9%, Люксембург - 5.1% и Нидерландия - 5.0%.

Сред аутсайдерите по въвеждането на електрическия транспорт, специалистите от Евростат определят 14 европейски страни, сред които е и България. Тези държави имат под 1% насищане на автопарка с електрически автомобили. С най-ниски показатели са Кипър, Гърция и Полша. В тези страни броят на електрическите автомобили е не повече от 0,2% от всички автомобили.

Нашата страна се нарежда между Румъния и Хърватия. От 27 страни, попадащи в изследването, България е на 21 място.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 12 гласа.

Свързани новини