Отидете към основна версия

28 988 67

Един бензинов двигател, който не харчи много и може да измине 500 000 километра

  • двигател с вътрешно горене-
  • ресурс-
  • бензинов мотор-
  • издръжливост-
  • надеждност

Половин милион километра е доста сериозен ресурс, когато говорим за двигател на лек автомобил. С такъв пробег можете да обиколите земята по екватора почти 12.5 пъти. А за да изминете това разстояние без спиране и с постоянна скорост от 100 км/ч, ще са ви необходими седем месеца.

Но такива двигатели има. Точно сега можете да отидете и да си купите кола с такъв издръжлив двигател. Естествено, издръжливостта няма да ви предпази от всякакви дребни повреди, но когато купувате такава кола на вторичния пазар, можете да спестите пари, като изберете превозно средство с по-голям пробег без да се страхувате, че двигателят скоро ще трябва да бъде основно ремонтиран.

Корейските автомобили Hyundai и Kia имат двигатели с индекси G4FA и G4FC, които са толкова издръжливи, че без проблем изкарват половин милион километра. И тук не говорим за агрегати с голям обем и с неприемлив апетит, както и не става дума за дизелови двигатели.

Въпросните мотори са бензинови и разполагат със скромни обеми от 1.4 и 1.6 литра. Всъщност това е един и същ двигател, който се различава само по кубатура (поради различни ходове на буталото). G4FA и G4FC давна са доказали своята ефективност, надеждност и издръжливост, работейки в автомобили таксита.

Изненадващо, дори с алуминиеви блокове и бутала, тези двигатели могат да издържат 500 хиляди км. Мощността на 1.4-литровия агрегат е 107 к.с., а двигателят с обем 1.6 разполага със 123 к.с. Единственото условие е да имате спокоен стил на шофиране без резки стартове, настоятелни и дълги ускорения. Важна е и навременната поддръжка. Тогава тези двигатели трудно ще се развалят.

Минусите са свързани с подмяната на веригата за синхронизация на тези двигатели, която изисква сериозно разглобяване, а клапаните трябва периодично да се регулират, тъй като нямат хидравлични компенсатори.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 57 гласа.

Свързани новини