Отидете към основна версия

1 818 23

Китайците от Chery активно сглобяват автомобили в руски заводи, преди принадлежащи на VW и Mercedes

  • chery-
  • русия

Китайският производител на автомобили Chery започна да сглобява автомобили в Русия в три завода, които преди това бяха собственост на западни компании като Volkswagen и Mercedes-Benz, съобщава Reuters.

След като повечето западни марки напуснаха руския пазар поради нахлуването в Украйна, китайските производители на автомобили бързо завладяха значителен дял от продажбите и започнаха да разширяват производството на местно ниво.

Сега китайските компании, които контролират повече от половината от продажбите на нови автомобили в Русия, активно запълват свободните производствени мощности. Chery, която осигурява почти една пета от продажбите на леки автомобили в Русия, организира сглобяването на своите модели в три руски завода, където преди това се правеха автомобили на западни производители.

Вместо да създава нови предприятия, компанията използва вече съществуващи обекти, където сглобява полуготови автомобили, довеждайки ги до крайния етап. В момента Chery не планира да строи собствени заводи в Русия, но нейните модели, по-специално Tiggo и Exeed, вече се произвеждат в заводи в Калуга, Санкт Петербург и село Есипово близо до Москва. Един от заводите, собственост на Nissan, сега произвежда модела Tiggo 7 под новата марка Xcite X-Cross 7.

Производството на моделите на Chery е организирано по така наречената система SKD, когато автомобилите са почти напълно сглобени в Китай, а крайните етапи на производство се извършват в руски предприятия. Това позволява на компанията да оптимизира логистиката и да избегне високите мита върху вносните автомобили, които Москва увеличи чрез насърчаване на локализирането на производството.

Успоредно с това Chery продължава експанзията си на световните пазари, като планира да навлезе в 60 нови страни през следващите три години. Но в Европа компанията може да срещне трудности, тъй като, както вече ви информирахме, ЕС въвежда допълнителни мита върху китайските електрически автомобили, което може да повлияе на продажбите.

Chery се опитва да не привлича вниманието към дейността си в Русия, тъй като тясното сътрудничество с Москва може да предизвика негативна реакция на Запада. Вътрешните продажби на Chery обаче растат бързо: компанията вече почти учетвори продажбите си през 2023-а, в сравнение с предходната година и надминава тази цифра през настоящата 2024 година.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 18 гласа.

Свързани новини