11 Октомври, 2024 14:18 1 279 17

Китайците от Chery активно сглобяват автомобили в руски заводи, преди принадлежащи на VW и Mercedes

  • chery-
  • русия
Китайците от Chery активно сглобяват автомобили в руски заводи, преди принадлежащи на VW и Mercedes - 1

Китайският производител на автомобили Chery започна да сглобява автомобили в Русия в три завода, които преди това бяха собственост на западни компании като Volkswagen и Mercedes-Benz, съобщава Reuters.

След като повечето западни марки напуснаха руския пазар поради нахлуването в Украйна, китайските производители на автомобили бързо завладяха значителен дял от продажбите и започнаха да разширяват производството на местно ниво.

Сега китайските компании, които контролират повече от половината от продажбите на нови автомобили в Русия, активно запълват свободните производствени мощности. Chery, която осигурява почти една пета от продажбите на леки автомобили в Русия, организира сглобяването на своите модели в три руски завода, където преди това се правеха автомобили на западни производители.

Вместо да създава нови предприятия, компанията използва вече съществуващи обекти, където сглобява полуготови автомобили, довеждайки ги до крайния етап. В момента Chery не планира да строи собствени заводи в Русия, но нейните модели, по-специално Tiggo и Exeed, вече се произвеждат в заводи в Калуга, Санкт Петербург и село Есипово близо до Москва. Един от заводите, собственост на Nissan, сега произвежда модела Tiggo 7 под новата марка Xcite X-Cross 7.

Производството на моделите на Chery е организирано по така наречената система SKD, когато автомобилите са почти напълно сглобени в Китай, а крайните етапи на производство се извършват в руски предприятия. Това позволява на компанията да оптимизира логистиката и да избегне високите мита върху вносните автомобили, които Москва увеличи чрез насърчаване на локализирането на производството.

Успоредно с това Chery продължава експанзията си на световните пазари, като планира да навлезе в 60 нови страни през следващите три години. Но в Европа компанията може да срещне трудности, тъй като, както вече ви информирахме, ЕС въвежда допълнителни мита върху китайските електрически автомобили, което може да повлияе на продажбите.

Chery се опитва да не привлича вниманието към дейността си в Русия, тъй като тясното сътрудничество с Москва може да предизвика негативна реакция на Запада. Вътрешните продажби на Chery обаче растат бързо: компанията вече почти учетвори продажбите си през 2023-а, в сравнение с предходната година и надминава тази цифра през настоящата 2024 година.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината1

    10 24 Отговор
    За руснаците всички знаят, че са убийци , карадци и мародери но китайците защо.

    Коментиран от #8

  • 2 Отвратен

    12 23 Отговор
    Китайска кола произведена от руснаци !? Извращение !

    Коментиран от #10

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гориил

    12 7 Отговор
    Обичам богати на електроника, модерни, стилни, надеждни китайски коли с опияняващ мирис на престиж и успех. Русия е влюбена в тези удобни и евтини автомобили, които консумират малко гориво и имат гарантиран пробег от 200 хиляди километра. Качеството е безупречно, обслужването е извън всякаква похвала.

    Коментиран от #12

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Електра

    9 8 Отговор
    Ще наводнят Мурзилково с жълти китайски ментета...

    Коментиран от #15, #16

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гост

    8 8 Отговор

    До коментар #1 от "Истината1":

    Ами че точно те подхлъзнаха комплексираното жуже да нахлуе в Украйна. И сега се възползват по хиляди начини. Както преди това с вируса. Жълтите компсета си играят тяхната игра за завладяване на света и за нищо друго не ги е грижа.
  • 9 Хохо Бохо

    7 7 Отговор
    Е да де. Нали сбогом Русия. Ся що сбогом мерцедес и фолцваген. Нали това искаха европейците? Или поне козяшките им колониални ръководители? Кво реват ся
  • 10 Хохо Бохо

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "Отвратен":

    Що? Американска произведена от мексиканци по ли е добре? Стелантис са пред фалир благодарение на "високото" мексиканско качество и върнатите хиляди бройки за смяна на двигател.
  • 11 Гориил

    7 3 Отговор
    Китай произвежда годишно (с изключение на заводите в 18 страни) повече от 26 милиона автомобила, което е повече от САЩ и Европа взети заедно. След три години китайските автомобилни компании ще произведат най-малко 30 милиона коли (както пише в заключителните тези на 20-ия конгрес на Китайската комунистическа партия).
  • 12 Хохо Бохо

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "Гориил":

    Имам повече познати закупили си нови китайски коли отколкото такива купили си западни. И по-специално Дон Фенг. Кво ти говори това?

    Коментиран от #17

  • 13 Елементарно

    1 9 Отговор
    Ми ЕС като са прости да избягат от гигантския пазар "Русия" - какво очаквате? И китайците да са толкова прости ли ?
  • 14 Пилот на Ферари

    5 4 Отговор
    За сметка на това Фолксваген и Мерцедес захапаха тросъка . Почнаха да бия кепенците . И това няма как да не се случи след почти двойното вдигане на цените .
  • 15 Пилот на Ферари

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "Електра":

    Няма ментете , всичко е оригинално Китайско . Менте е Мерцедеса за един вагон пари с двигател на Рено !
  • 16 Да си разбрал

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "Електра":

    Китайците напредват неудържимо. Вече стигнаха западното качество и ще пометат традиционно прехваленото марки... БМВ, Бенц, Ауди нищо не могат да направят по въпроса. Най-после ще се стопира скоростта на 160...
  • 17 Гориил

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Хохо Бохо":

    Поради глупава конфронтация и несъгласие с Пекин, вие изгонвате китайските автомобилни компании от Европа, като повишавате тарифите и налагате санкции (да, да, вие сте наложили повече от 1000 вида санкции срещу Китай и в същото време се смятате за адекватни, предпазливи и практични европейци). Много ограничения пречат на качествената и евтина поддръжка на китайските автомобили Вие сте като щраус, който крие главата си в пясъка.В същото време вие ​​сте нетърпеливи да проникнете на китайския потребителски пазар. За целта вашите политически лидери трябва да се отърват от стигмата на идиоти.