Отидете към основна версия

2 986 0

Рокади в БЕХ! Жаклeн Коен сменя Иван Йончев

  • иван йончев-
  • бех

Във връзка с предстояща медицинска интервенция, която ще бъде последвана от продължително отсъствие поради хоспитализация на Изпълнителния директор Иван Йончев, се налага промяна в ръководния състав

Във връзка с предстояща медицинска интервенция, която ще бъде последвана от продължително отсъствие поради хоспитализация на Изпълнителния директор Иван Йончев, се налага промяна в ръководния състав на „Български енергиен холдинг“ ЕАД. Това съобщиха от БЕХ.

„ След провеждането на редица консултации с лекари, те единодушно ми препоръчаха да се подложа на

Причината за смяната на Йончев, че той не се е съгласил да одобри проектодоговора за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“ и е отказал да одобри акционерното споразумение, преди да е получил одобрението на министър Драгомир Стойнев, коментира в. „Капитал“.

Това се потвърждава и от думите на доскорошния директор: "Проектът на споразумение за изграждане на нова ядрена мощност – 7 блок на АЕЦ "Козлодуй", е преминал съответните корпоративни процедури в АЕЦ "Козлодуй – Нови мощности", АЕЦ "Козлодуй" и БЕХ и се очаква утвърждаване от страна на принципала". Очакваното обаче явно не се е случило.

операция. Тъй като възстановяването ми се очаква да продължи дълго време и това ще доведе до невъзможност да изпълнявам пълноценно служебните си задължения, подадох заявление до министъра на икономиката и енергетиката да ме освободи от заеманата длъжност, се посочва в съобщение до медии.

С протокол на министъра от 09.07.2014 г., по взаимно съгласие, е прекратен Договора ми за възлагане на управление на БЕХ АЕД. След пълното ми възстановяване ще продължа да работя по реализирането на стратегическите проекти, по които БЕХ работи, сред които несъмнено е и изграждането на нова ядрена мощност – 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй.

Със същият протокол за член на Съвета на директорите на БЕХ ЕАД е избран Жаклeн Коен, считано от датата на вписване на решението в Търговския регистър. Неофициално той се очаква да замени Иван Йончев и като изпълнителен директор.

По процедура новият изпълнителен директор ще бъде обявен след заседание на управителния борд след вписването на Жаклен Коен. В момента той е в борда на директорите на АЕЦ Козлодуй.

Жаклен Коен има няколко фирми, но най-интересни са две. Той е управител на "Ем Еф Ай турс", която е собственост на "Моллов файненшъл енд индъстриал груп". Преди това е бил управител на фирма, която е била акционер в "Елкабел" на Фуат Гювен. Любопитно е, че за кратко парите на "Булгаргаз" минават и през Д-банк на Гювен, припомня преди месеци в. „Капитал“.

Йончев бе избран за член на съвета на директорите на БЕХ през декември и наследи на този пост Боян Боев, който от своя страна стана председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. 

Преди да застане начело на БЕХ, Йончев е бил член на съвета на директорите в "Мини Марица-изток".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини