Отидете към основна версия

1 032 0

От 2022 г. Кипър ще изнася втечнен газ за ЕС

  • газ-
  • кипър-
  • русия

За изграждането на инсталацията ще отиде близо половината от БВП на Острова на Афродита, който достига около €17 млрд

До 2022 г. Кипър трябва да започне да изнася втечнен газ за ЕС.

Това става ясно от интервю за ИТАР-ТАСС на президента на Кипърската енергийна компания Тула Онуфриу. Тя уточни, че това се дължи на засиления интерес на Европейския съюз (ЕС) да осигури енергийната си сигурност и да създаде алтернативни трасета за доставката на газ и разнообразяването на източниците.

Кипър е страна-членка на ЕС и има собствени запаси от природен газ и по този начин има всичките перспективи да стане енергиен хъб в региона, подчерта Тула Онуфриу.

Тя не пропусна да отбележи, че идеята е от 2 години, но едва през последните месеци е получила подкрепата от САЩ и ЕС на фона на екслацията на насилието в Източна Украйна и заплахата от Русия, която осигурява около 30% на доставките на синьо гориво за Стария континент, да прекъсне доставките.

Тула Онуфриу смята, че основна цел е да се постои завод за втечняване на природния газ. За изграждането на инсталацията ще отиде близо половината от БВП на Острова на Афродита, който достига около €17 млрд.

В същото време това ще раздвижи местната икономика и ще създаде дълготрайни работни места, смята Тула Онуфриу. В проучването на потенциалните находища на синьо гориво интерес са проявили американски, италиански и френски компании.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини