Отидете към основна версия

1 207 0

Eni май се отказва от Южен поток

  • газпром-
  • южен поток

Поскъпването на проекта е възможно заради продължаващия конфликт между Русия и Украйна

Снимка: АП/БТА

Италианската компания Eni може да напусне проекта „Южен поток“, съобщава РБК.

Президентът на компанията Клаудио Дескалци заяви пред парламентарна комисия, че ако цената на трасето поскъпне компанията ще се откаже. Компанията е отделила за бюджета на проекта €600 млн.

Поскъпването на проекта е възможно заради продължаващия конфликт между Русия и Украйна. Това може да принуди проектната компания „Южен поток“ да търси допълнително финансиране. Клаудио Дескалци посочил пред депутатите, че ръководената от него компания няма намерение сериозно да увеличава инвестиции и обмисля да напусне проекта.

Тази възможност се обсъждала от края на юли, а окончателното решение ще бъде взето в най-близко време.

Клаудио все пак уточни, че не се обсъжда възможността за напускане на проекта на Eni Sapiem. Тя участва в договора по изграждането на газовото трасе.

Южен поток е глобален инфраструктурен проект на „Газпром“ по строителство на енергийно трасе, по което се планира годишно да се доставят в Южна и Централна Европа до 63 млрд куб. м газа.

Той трябва да заобикаля Украйна. Средата на тази година Европейският съюз замрази строителството на Южен поток с мотива, че той противоречи на Третия енергиен пакет на ЕС.

Началото на тази седмица парламентът на Унгария с голямо мнозинство одобри строежа на проекта в страната.

Европейската комисия чака обяснение от Унгария относно одобрения законопроект, ускоряващ строителството на Южен поток, разкри представител на комисията в Брюксел. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини