Отидете към основна версия

1 811 1

Южният газов коридор става приоритет на ЕС след отказа на Русия от "Южен поток"

  • южният газов коридор-
  • русия-
  • ес-
  • марош шевчович-
  • "южен поток"-
  • приоритет
Еврокомисар Марош Шефчович

Проектът за Южния газов коридор става един от приоритетите на Европейския съюз след отказа на Русия да строи „Южен поток“, заяви европейският комисар Марош Шефчович, отговарящ за Енергийния съюз, след заседанието на Съвета на ЕС на ниво енергийни министри на страните членки, съобщи Агенция ТАСС.

Шефчович отбеляза, че според плановете първите количества газ от Каспийския регион ще бъдат получени в Европа по Южния газов коридор около 2019 г. Министрите са разгледали възможностите за опростяване на политическите и бюрократичните проблеми при реализацията на този европейски енергиен проект, както и оказването на съдействие за решаване на тези проблеми между участниците в проекта извън ЕС.

По думите на еврокомисаря, ЕС вече е получил уверения от Азербайджан и Турция за ангажимент при реализация на проекти в рамките на Южния газов коридор.

Южният газов коридор е европейска концепция за доставки на газ, основана на система от локални газопроводи, които трябва да осигурят за страните от ЕС газ от района на Каспийско море, заобикаляйки Русия. Проектът стартира през 2009 г., като включва съмнителния от гледна точка на перспективата за реализация „Бял поток“ (Грузия – Украйна – ЕС), Трансадриатическия газопровод, фактически провалилия се проект „Набуко“ и т.н. Важен елемент от функционирането на Южния коридор трябва да стане Транскаспийският газопровод.

Сред партньорите на ЕС за Южния газов коридор се посочват Азербайджан, Туркменистан, Грузия, Казахстан, Турция, Ирак, Египет, потенциално Иран и Узбекистан. Геополитическите проблеми обаче остават едно от сериозните препятствия за инвестиционната привлекателност на цялата тази система.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини