Отидете към основна версия

1 572 3

Еврото удари 9-годишно дъно спрямо долара

  • евро-
  • европейска централна банка-
  • гърция-
  • валутен курс-
  • долар

Гръцките политически вълнения също оказаха влияние върху единната европейска валута

Еврото се плъзна до деветгодишно дъно спрямо долара, след като инвеститорите прогнозираха, че Европейската централна банка (ЕЦБ) може да предприеме действия, за да стимулира икономиката, съобщава Би Би Си.

Еврото поевтиня с 1,2% спрямо долара и достигна стойности до 1,1864, което маркира най-слабото му ниво от март 2006 г.

Спадът следва коментарите на председателя на ЕЦБ

Марио Драги от миналата седмица, с които той подчерта различията в европейската и американската монетарна политика, които ще останат ключова тема и през 2015 г., отбелязва агенция Блумбърг.

В петък Марио Драги намекна в интервю за водещия в Германия делови вестник „Ханделсблат“ в Германия, че е по-малко вероятно ЕЦБ да запази ценовата стабилност, отколкото е било преди шест месеца. Според него банката скоро може да започне политика за закупуването на държавни облигации, като по този начин копира своите колеги във Великобритания и САЩ.

Това загатва, че Марио Драги има готовност за нови монетарни стимули в началото на тази година в подкрепа на нестабилната икономика в еврозоната и за да бъде предотвратена дефлация.

Въпреки че ЕЦБ вече намали лихвените проценти до рекордно ниско ниво и купи облигации, пълно - мащабната програма за монетарни стимули все още не е влязла в сила.

Хедж фондовете и те изглежда следват тенденциите и

продават еврото и купуват долари.

В същото време дела на валутните резерви в евро, държани от централните банки, е спаднал през третото тримесечие до най-ниски нива за последното десетилетие според данни на МВФ.

Последното пропадане на еврото се ускори при пробива на нивото от 1,20, където бяха задействани множество стоп ордери.

Печатането на пари, за да се купуват държавни облигации,

стъпка известна като „количествено облекчаване“, се разглежда като едно от последните средства на ЕЦБ в опит да се съживи инфлацията на фона на рекордно ниската основна лихва от едва 0,05% и нарастващите съмнения относно въздействието на предходни мерки, предприети от централната банка.

Политическата нестабилност в Гърция, предизвикана от насрочените за 25 януари предсрочни парламентарни избори, също изигра значителна роля за обезценката на еврото.

Има опасения, че ако радикалната левица СИРИЗА поеме контрол над парламента може да започне нова политика.

Възможността предизвика страхове дали Гърция ще се придържа към условията на сегашното си международно спасяване и ще остане в еврозоната.

В събота германското сп. „Шпигел“ написа, че германското правителство вижда гръцкия "отказ" от еврото като почти неизбежен, ако

СИРИЗА спечели изборите в Гърция.

В отговор на статията говорител на канцлеря Ангела Меркел заяви, че няма промяна в германската политика и правителството очаква Атина да изпълни задълженията си, произтичащи от спасителния план, разработен от ЕС, ЕЦБ и МВФ.

Анализатори смятат, че е много вероятно еврото да остане нестабилно за следващите няколко седмици.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини