Отидете към основна версия

2 229 0

Германия забрани Uber

  • uber-
  • такси-
  • услуги-
  • съд-
  • германия-
  • забрана

Окръжният съд на Франкфурт наложи забрана за  извършване на транспортни услуги чрез приложенията  за смартфони Uber и UberPOP, съобщава АП.
Всяко нарушение на забраната ще бъде наказвано с  глоба от 250 000 евро, се посочва в решението на  съда.

Делото беше заведено от браншовата таксиметрова  организация Taxi Deutschland.
"Основата на бизнесмоделът на Uber е нарушаването на закона", коментира пред в. "Франкфуртер Алгемайне цайтунг" решението на съда Дитер Шленкер, президент на Taxi Deutschland.

Съдията Йоахим Никел постанови, че шофьорите,  които използват приложението UberPop трябва да имат  професионален лиценз за таксиметрова услуга. В. "Ню Йорк таймс" отбелязва, че решението на съда във Франкфурт е било очаквано, защото Германия е страна със строги регулации за таксиметровия превоз.

Таксиметровите гилдии на Стария континент  отбелязват, че бизнес моделът на Uber заобикаля  действащите лицензионни режими и регулации за  безопасност, като използва интернет, за да свързва  шофьорите с пътниците.

От адвокатите на Uber твърдят, че дейността на  компанията не попада под регулациите, защото те са  посредници. Те обявиха, че ще обжалват решението. Разположената в Сан Франциско компания в момента е обект на редица съдебни дела по света и по-специално в Европа, още с първите си стъпки на Стария континент през 2009 г.

Uber предлага на потребителите си да извикат кола,  подобна на такси, през приложения за смартфон като  договорят цена за превоза и точния маршрут.

Във Франция властите разпоредиха широкомащабна  проверка в офисите на Uber дали се спазват  изискванията на закона за предоставяне на  транспортна услуга, отбелязва Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини