Отидете към основна версия

12 486 37

САЩ призоваха Гърция да се откаже от "Турски поток"

  • турски поток-
  • сащ-
  • гърция-
  • откаже

САЩ са призовали властите в Гърция да не се включват в продължаване на газопровода"Турски поток",

Според Вашингтон това ще момогне на Атина да стане по-привлекателна за западните инвеститори и ще намали зависимосттта на ЕС от руския газ.

Това заявява в интервю за "Ню Йорк таймс" специалният представител на Бюрото за енергийни ресурси към Държавния департамент Амос Хохщайн, който на 8 май проведе среща с тръцкия енергиен министър Панайотис Лафазанис.

Според Хохщайн "Турски поток" не е икономически обоснован проект, а има политическа окраска.

Той препоръчва на Атина да подкрепи Трансадриатическия газопровод  който ще доставя газ от Азербайджан към Италия и Западна Европа.

В официална позиция на американското посолство в Атина се казва, "че гръцкото участие в "Турски поток" ще се отрази негативно на енергийното разнообразие, ще привлече вниманието на антимонополните органи на ЕС и няма да реши дългосрочно енергийните нужди на Гърция".

В същото време от посолството изтъкват, че Трансадриатическия газопровод ще привлече 1.5 млрд. евро чуждестранни инвестиции, ще създаде 10 000 работни места за времето на изграждането му, ще осигури приходи от "много милиони евро" в продължение на 25 години и може да се изгради интерконектор към България.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини