Отидете към основна версия

3 314 14

Спекуланти залагат на нефт от $15 за барел

  • петрол-
  • котировки-
  • нефт-
  • опек

Освен това се очаква излизането на пазара на Иран, който притежава един от големи неразработени запаси на черно злато

Снимки: АП/БТА

Спекуланти вече залагат, че петролът може да падне до $15 за барел, съобщава Блумбърг.

Агенцията се позовава на своя анкета за настроенията на пазара.

Мечите настроения на пазара на петрол се подхранват от решенията на декемврийската среща на страните-износителки на петрол (ОПЕК) за запазване на квотите на добив.

„Ние очакваме, че излишъците от запасите от петрол ще се запазят и през следващата година“, посочи директорът на отдела за изследването на петрола в инвестиционната банка Goldman Sachs Group Inc. Джефри Кари. Той посочи, че съществува риск нефтът да падне до $20 за барел.

Освен това се очаква излизането на пазара на Иран, който притежава един от големи неразработени запаси на черно злато.

Данните от New York Mercantile Exchange и U.S. Depository Trust & Clearing Corp. сочат, че има вече заявки за опционни договори на нива от $30, $25, $20 и дори $15 за барел. Лекият суров петрол се търгува за около $36 за барел.

Заявеното количество по тях е за 640 хил. барела. От руското министерство на енергетика дори са поискали от водещи енергийни компании да представят своите планове за действия при нива от $30 за барел.

На среща с правителството руският президент Владимир Путин дори е поискал да се разработи програма, според която цената на петрола за дълго време ще е ниска.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини