Отидете към основна версия

4 967 9

Петролът от Северна Дакота падна под $0 за барел

  • петрол-
  • нефт-
  • северна дакота

North Dakota Sour е нискокачествен сорт петрол с високо съдържание на сяра. По тази причина от 2011 г. той не се изнася с петролпроводи, а с автомобилен и железопътен транспорт

Компанията Flint Hills Resources се е съгласила да купи нефт от сорта North Dakota Sour, ако й платят не по-малко от $0,5/барел, съобщава Блумбърг. Агенцията се позовава на оферта на компанията. През януари 2014 г. този сорт петрол се продаваше за $47,6, но една година по-късно той падна до $13,5/барел, за да се стигне до наши дни, когато цента падна под $0 за барел.

North Dakota Sour е нискокачествен сорт петрол с високо съдържание на сяра. По тази причина от 2011 г. той не се изнася с петролпроводи, а с автомобилен и железопътен транспорт.

Това значително оскъпява продукцията и нейната преработка. Петролът с високо съдържание на сяра се нуждае от допълнителна преработка, за да може горивата да отговарят на съвременните екологични изисквания.

Компанията Plains All American отбелязва, че силно са поевтинели други сортове нискокачествен петрол: South Texas Sour паднал до $13,25/барел., а Oklahoma Sour — до $13,50 за барел.

На сорта North Dakota Sour се падат около 15000 барела от дневния добив на щата. В същото време разположената в западната част на Северна Дакота сонда за шистов петрол Бакън добива до 1,1 млн. барела нефт с ниско съдържание на сяра.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини