Отидете към основна версия

2 286 5

„Северен поток 2“ ще е готов по график

  • северен поток-
  • газпром-
  • газ-
  • газопровод

Също така, не е ясно дали новото трасе няма да прекъсне целия транзит през Украйна, откъдето сега минават доставките и за България

Планът за нов газопровод по дъното на Балтийско море до германската граница трудно се разглежда в Брюксел само като търговски проект.

Еврокомисарят Марош Шевчович, който отговаря за Енергийния съюз, вече изрази редица опасения, свързани с планираното разширение на газопровода „Северен поток“ между Русия и Германия.

Газопроводът „Северен поток 2“ ще бъде завършен по график в края на 2019 г.

Това обеща пред медиите президентът на „Газпром“ Алексей Милер.

Той уточни, че енергийният монополист се готвим да купим тръбите, а през септември ще бъде проведен търг за изпълнител, за да може в началото на 2018 г. да започне полагането на трасето по морското дъно между Русия и Германия, каза Алексей Милер, цитиран от ТАСС.

От Мюнхен руският премиер Дмитрий Медведев, който участва в Международната конференция по сигурността, призова да се спре изкуственото политизиране на „Северен поток-2“. „Интерфакс“ уточни, че Медведев отправил искането по време на своя среща с германски бизнесмени.

В края на миналата година няколко източноевропейски държави начело с Полша се обявиха срещу „Северен поток-2“. Варшава заяви, че увеличаването на капацитета на „Северен поток“ противоречи на политиката на ЕС да разнообрази доставките на синьо гориво.

Според източници от Брюксел, зависимостта на Германия от руския газ може да скочи от 40 на сто до 50%. Също така, не е ясно дали новото трасе няма да прекъсне целия транзит през Украйна, откъдето сега минават доставките и за България.

В момента има 3 основни маршрута на руския газ до европейските потребители – старият газопровод "Северен поток", "Ямал" и Украинските газови коридори.

Еврокомисията очаква от всички енергийни проекти да отговарят на правилата за обществени поръчки, опазване околната среда и конкуренцията - по т.нар. Трети енергиен пакет. Те се превърнаха в повод за Русия да се откаже от проекта „Южен поток“ през българска територия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини