Last news in Fakti

9 Март, 2016 09:31 1 502 4

„Газпром“ разговаря с ЕК за антимонополното разследване

  • газпром-
  • газ-
  • ек-
  • ес-
  • монопол

Казусът се отнася за злоупотреба с господстващо положение в осем държави в Източна Европа, сред които и България, където е продавала суровината си на завишени с 40% цени. Останалите страни са Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Литва, Латвия и Естония

„Газпром“ разговаря с ЕК за антимонополното разследване - 1
Снимка: АП/БТА

Вицепрезидентът на „Газпром“ Александър Медведев ще разговаря с европейския комисар по конкуренцията Маргарет Вестагер относно разследването за монополното положение на руската компания на газовия пазар на Стария континент, съобщава в. „Уолстрийт джърнъл“.

През август 2012 г. Европейската комисия започна разследване срещу „Газпром“ за потенциално нарушаване на антимонополното законодателство на Европейския съюз (ЕС).

Казусът се отнася за злоупотреба с господстващо положение в осем държави в Източна Европа, сред които и България, където е продавала суровината си на завишени с 40% цени. Останалите страни са Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Литва, Латвия и Естония. За да избегне глоба от до $15 млрд., руската компания търси извънсъдебно споразумение с Брюксел, докато тече процедурата по предявяването и възразяването на обвиненията срещу „Газпром“.

ЕК посочи три възможни антиконкурентни практики на Газпром. Едната е препятстване от руската компания на свободните доставки на газ през териториите на страните - членки. Другата е, че може да се опитва да пречи на диверсификацията на доставките в Европа. И не на последно място „Газпром“ може да определя несправедливи цени на синьото гориво, обвързвайки го с цената на петрола.

Руският газов монополист на 28 септември 2015 г. изпрати писмен отговор до ЕК по повдигнатите по-горе обвинения. В документа той не се признава за виновен по посочените пунктове. През минали декември се състоя две срещи на експертно ниво.

Разследването не изненадва, след представители на европейския антимонополен орган извърши редица обиски в офиси на руската компания на Стария континент.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гого

    2 0 Отговор
    Ето това ще показвам и разказвам на децата си, не подменената цензурирана версия на българската история, поръсена със захар. Радвам се, че се отървахме от дългогодишните заробващи договори. До 1-2 години ще има жестока конкуренция при втечнения газ и светът ще се отърве от енергийните изнудвачи завинаги.

    Коментиран от #3

  • 2 Минаващ

    1 0 Отговор
    Скоро чакаме и жалкия, водевилен край на фирмата Овергаз, която начело с долната руска креатура Сашо Дончев. ограбваше с дългогодишните заробващи договори България.Новото име на Овъргаз щало да бъде Невъргаз.
  • 3 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гого":

    Да, да, Обанана ще ни кара газ с кораби и ще конкурира руския газ - гледай ся къв евтин газ ще дойде от америка!

    Коментиран от #4

  • 4 FR V

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "кроко":

    А ти какво предлагаш?
    - Да купуваме на всякаква цена/двойна,тройна,четворна/ само руската газ само защото е руска и ни е продадена от братския руски народ с много обич и любов?!
    В района има изобилие от газ и рано или късно ще стигне до нас.
    Тогава руснаците ще минат на картофена диета, а такива като теб руски мекерета ще са на изчезване.