Last news in Fakti

4 Март, 2016 21:31 2 483 1

Газпром с два милиарда евро кредит от Bank of China

  • газпром-
  • кредит-
  • bank of china

Това може да увеличи влиянието на Китай в очакваното преразглеждане на цените на газа

Газпром с два милиарда евро кредит от Bank of China - 1

Руският газов гигант "Газпром" си обезпечи кредит от Bank of China на стойност 2 милиарда евро, пише в."Уолстрийт джърнъл". Това е най-големият заем от една банка за цялата история на руските компании и е признак за това колко западните санкции увеличават икономическата зависимост на Русия от Китай.

Сделката, която "Газпром обяви в четвъртък, стана най-новата в рамките на разширяването на китайските инвестиции в руския петролен и газов сектор, който е в затруднено положение заради западните санкции. Те забраняват дълговременни доларови кредити на някои руски компании, отбелязва вестникът.

"Газпром" не влиза в този черен списък, но санкциите отрязаха достъпа на руските фирми към западния пазар на капиталов пазар. Времето, в което бе съобщено за кредита на "Газпром", както се казва е призвано да демонстрира, че руските компании все още могат да привличат инвестиции независимо от санкциите. Това твърди Наталия Орлова, главен икономист на Алфа банк (Москва).

"Газпром" не съобщи подробности за условията на петгодишния кредит , който ще бъде използван за рефиансиране, твърдят анализатори. Това може да увеличи влиянието на Китай в очакваното преразглеждане на цените на газа, доставките на който в Китай могат да започнат в края на това десетилетие. 

"Уолстрийт джърнъл" цитира Михаил Крутухин, партньор в консултантската компания RusEnergy. Той твърди, че "Китай седи в засада и очаква кога руските компании ще попаднат в затруднено положение, за да ги спасява после при собствени условия".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 goni

    0 2 Отговор
    Китай, а не САЩ са новият световен банкер! Толкова парички са натрупали че се чудят какво да ги правят! Е, САЩ ще направят невъзможното! Русия и Китай във взаимно изгоден съюз!!! Пази Боже! И тогава на Света ще настъпят чудеса!!!