Отидете към основна версия

1 984 5

EK заподозря „Газпром” в монопол в България

  • газпром-
  • монопол-
  • българия

През февруари Европейската комисия е изпратила формално запитване към „Газпром” за предоставяне на информация във връзка с предполагаемо нарушаване на антимонополното законодателство при доставките на синьо гориво за България през свързани компании.

Това става ясно от меморандума на „Газпром” във връзка с пускането на нови еврооблигации.

В края на декември частният български вносител „Овергаз” заяви, че руската страна има намерението на прекрати газовите доставки от Нова година.

От външното министерство на Русия заявиха, че продължават преговорите с „Овергаз” за намиране на решение на натрупаните през последните години търговски въпроси. В същоте време газовите доставки в обем от 3 млрд. куб. м. продължават да се осъществяват чрез българската държавна компания „Булгаргаз” ЕАД. 

През август 2012 г. Европейската комисия започна разследване срещу „Газпром“ за потенциално нарушаване на антимонополното законодателство на Европейския съюз (ЕС).

Казусът се отнася за злоупотреба с господстващо положение в осем държави в Източна Европа, сред които и България, където е продавала суровината си на завишени с 40% цени. Останалите страни са Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Литва, Латвия и Естония. За да избегне глоба от до $15 млрд., руската компания търси извънсъдебно споразумение с Брюксел, докато тече процедурата по предявяването и възразяването на обвиненията срещу „Газпром“.

ЕК посочи три възможни антиконкурентни практики на Газпром. Едната е препятстване от руската компания на свободните доставки на газ през териториите на страните - членки. Другата е, че може да се опитва да пречи на диверсификацията на доставките в Европа. И не на последно място „Газпром“ може да определя несправедливи цени на синьото гориво, обвързвайки го с цената на петрола.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини