Отидете към основна версия

1 466 4

Докладът за КТБ – повече въпроси, по-малко отговори

  • ктб-
  • доклад-
  • аликс партнърс
Снимка: Факти.бг

Докладът на „Аликс партнърс“ за състоянието на КТБ потвърждава, че активите на банката са преминали в чужди ръце и вече трудно ще се вземат, каза пред БНР Даниел Божилов от сдружението "Ние, гражданите, пострадали от фалита на КТБ".

Според него докладът поднася половината истина и повтаря констатациите на парламентарната комисия, която разнищваше фалита на КТБ:

Всичко се прехвърля върху Цветан Василев, че той е източвал банката, че това е била една пирамида, която дълги години е обслужвала едни интереси, а на практика не се споменава, а само мимоходом се констатира за държавните органи, които са били призвани да контролират целия този процес и не са свършили никаква работа.

По думите на Даниел Божилов двете най-важни лица, които можеха да хвърлят най-много светлина за това какво се е случвало в банката Иван Искров и г-жа Кавръкова ги няма.

Той каза още, че според доклада на „Аликс партнърс“ в момента съпругата на Иван Искров има отношение към одита на КТБ тъй като е управляващ съдружник в одиторската компания „Прайсуотърхаус Купърс“.

Даниел Божилов коментира и съмненията на депутати от Реформаторския блок, че промените в Кодекса за социално осигуряване, които вкарват в обща сметка личните партиди за втора пенсия, наподобява фалита на КТБ:

Когато станаха събитията в КТБ много ясно заявихме горе-долу как ще се градират нещата, защото в момента в България върви едно преразпределение на много високо ниво и окрупняване на активи, че на практика сега ударът е върху КТБ, след това следват професионалните пенсионни фондове. Следващият удар ще бъде върху застрахователни компании и други банки, защото това са институциите, които в момента имат пари в държавата.

Изключително важно е всички да осъзнаят проблема и да се направи за случая КТБ колкото е възможно повече от виновните наказани. Ако за пореден път виновните се измъкнат, просто ще последват други такива обири, смята Даниел Божилов.

Депутатът Петър Славов от Реформаторския блок, който заедно с колегата си Мартин Димитров е сред най-активните депутати в диренето на истината за фалита на КТБ, заяви, че има известни резерви за пълнотата на превода на доклада на „Аликс партнърс“. Той съобщи, че са отправили нови въпроси към финансовия министър и настояват за достъп до оригинала на английски език.

По-смущаващото нещо в доклада, което аз намирам е, че до 86-та страница се говори за окончателен доклад към 23-ти септември, а след 86-та страница там фигурира окончателен проект на доклад. Очевидно различни части са сглобени, работено е на части, смята Петър Славов.

Депутатите питат Владислав Горанов и дали са предвидени неустойки по договора с „Аликс партнърс“, ако той стане публичен.

Прокуратурата също трябва да вземе по-активно отношение в разследването, смята Петър Славов. Той цитира част от доклада, в който се твърди, че от разследващата компания не са имали нивото на достъп до екипа на прокуратурата на Република България, който се надявахме.

От "Аликс партнърс" установяват, че в прокуратурата има много факти и данни от източници, до които разследващата компания няма достъп.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини