Last news in Fakti

14 Април, 2016 12:18 1 684 6

Парламентът разсекрети доклада на "Аликс партнърс" за КТБ

  • аликс партнърс-
  • ктб-
  • фалит-
  • доклад
Парламентът разсекрети доклада на "Аликс партнърс" за КТБ - 1

Със 102 гласа "за" и едва четири "против" парламентът прие предложението на реформаторите Петър Славов и Мартин Димитров в Закона за банковата несъстоятелност временните синдици да публикуват на електронната си страница доклада от проверката на банковата несъстоятелност, като разпоредбите се отнасят и за заварени производства и сключени по тях договори. Промените са продиктувани от обществения интерес за осветляване на всички факти и обстоятелства, които се отнасят до фалита на Корпоративна търговска банка.

По този начин Народното събрание разсекрети доклада на одиторската фирма "Аликс партнърс" за фалита на Корпоративна търговска банка. Това стана с окончателното приемане на последните промени в Закона за банковата несъстоятелност, предложени от народните представители от ДПС Петър Чобанов, Йордан Цонев и Делян Пеевски.

Депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов коментира, че парламентът трябва да се въздържа от извънредно законодателство, но заради казуса с КТБ подобна промяна е приемлива.

Предупреждавам, че тук излизаме от рамките на общоприетия търговски обичай, от общоприетия стандарт на конфиденциалност на взаимоотношенията, които са дължими по отношение възлагането на конкретна работа на консултантите, но въпреки това ще подкрепим предложението, посочи Данаил Кирилов.

Депутатът Мартин Димитров обясни защо промяната е наложителна.

Ако един договор за международно разследване е подписан от временния синдик, той няма да стане публичен като предмет, срокове и така нататък, но ако е подписан от постоянния синдик, би станал публичен. По тази причина ви призовавам, с оглед принципност, последователност, да уеднаквим текстовете, посочи Мартин Димитров.

Другите текстове в Закона за банковата несъстоятелност се отнасят до осигуряването на възможно най-кратък срок за справедливо удовлетворяване на вложителите и другите кредитори на банката. Предвижда се обявяване на всички списъци, съставени от синдика.

Според сега действащия закон при назначаване на синдик Управителния съвет на фонда за гарантиране на влоговете определя първоначалното му възнаграждение за срок от 6 месеца от назначаването му. Сумата е фиксирана и не може да бъде по-малка от 10 и по-голяма от 30 минимални работни заплати.

След изтичането на този срок възнаграждението на синдика се определя като процент от общата сума на осребреното имущество през съответния месец.

Продажбата на имущество не може да започне преди Фондът да е одобрил програмата за това. По тази причина депутатите решиха, че синдикът ще получава фиксирана сума, докато фондът не посочи начална дата за осребряването.

С промените се въвежда и срок от две години на досегашното изискване синдикът да не е бил член на изпълнителен или контролен орган или съдружник в дружество, което е обявено в несъстоятелност и в него са останали неудовлетворени кредитори.

Според измененията синдикът ще трябва да изпраща на фонда всеки месец отчет за дейността си, а не ежеседмично, както беше досега.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТеаДи

    0 0 Отговор
    Дано най-после има ефективни присъди за виновниците, които окрадоха КТБ. Василев трябва да бъде екстрадиран от Сърбия, а неговите аверчета да лежат с него в затвора.
  • 2 Гого

    0 0 Отговор
    Такъв грабеж, че светнаха балканите.
    Контрол на законодателството от 0 до 8%.
    Иска да отърве кожата Василев. Ще му скъсат кожухчето, когато го екстрадират.
  • 3 Вили

    0 0 Отговор
    Браво. Едно смислено нещо да направи нашият Парламент. Поне да не ме е яд, че съм ходила да гласувам. Май почивните дни Василев ще дава по спешност интервюта, за да се опита да забърка нов обществен скандал, за да отклони вниманието на хората от себе си. Време е сега и прокуратурата да се намеси и да разследва всички замесени в тази грандиозна криминална схема. Изчезването на 4 млрд. лв. спестявания на вложителите на КТБ си е най-круптана кражба в Европа и е пълно посмешище това, че две години вече нямаме нито един осъден за това. Доказаният виновник пък си се разхожда на свобода и си живее живота като пич с откраднатите пари в съседна Сърбия.
  • 4 Мартин

    0 0 Отговор
    Всекидневно излизат някакви новини, свързани с източването на КТБ от Цветан Василев! И всеки път си мисля какъв тарикат се оказа този измамник Цветан Василев! Измъкна едни милиарди, живее луксозен живот и е на свобода! А ние, балъците, които си оставихме 3000 лв. спестявания в КТБ в крайна сметка пихме по една студена водица!
  • 5 Немо

    0 0 Отговор
    Крайно време беше натистина това е първото разумно нещо което направиха дано продължават в същия дух и така с лекота да екстрадират крадеца Василев .
  • 6 Мара

    0 0 Отговор
    Айде сега всичките по списък в пандиза! ТОлкова време се мотат и нищо не правят.