Отидете към основна версия

6 027 23

Над 55 млн. лв. дължи „България ер” на летище „София”

  • българия ер-
  • такси-
  • дългове-
  • ек-
  • ryanair
Снимка: М. Богданова ©

Над 55 млн. лв. са задълженията на българския национален превозвач към летище „София”. „България ер” е заявила, че ще ги погасява по доброволен ред. Това, съобщиха за Факти.бг от пресцентъра на летище „София” по повод днешното изказване на Дейвид О'Брайън, главен търговски директор на авиокомпания Ryanair, който заяви, че българският национален превозвач има над 30 млн. EUR задължения към столичния аеропорт, а в същото  време за миналата година е раздала дивиденти на стойност 8 млн. EUR.

„Задълженията са за период от година и половина, но трябва да се има предвид, че вече има два издадени акта за публични държавни вземания и тези актове са за по-предишен период. Единият от тях не е влязъл в сила и подлежи на обжалване., т.е. поради тази причина летището не може да си събере парите, тъй като трябва да мине съдебна процедура”, обясниха от пресцентъра на летище „София”. От там уточниха, че в тази сума са включени и сумите от двата акта, които са на обща стойност над 17 млн. лв. Единият от тях, който е на стойност 14 млн. лв., се обжалва и още не е влязъл в сила. „Следим за погасяването на задълженията и спазването на законовите изисквания, т.е. за просрочените вземания се начисляват лихви”, казаха от летището.

В същото време от „България ер” излезе с писмено становище до медиите, в което заявява, че се дистанцира от информацията предоставена от Ryanair. „Авиокомпания „България Ер” има нормални търговски взаимоотношения както с Летище „София”, така и с летищата във Варна и Бургас и всички останали свои партньори, с които авиокомпанията има договорни отношения.  Считаме, че внушенията по адрес на „България Ер”, както и всякакви спекулации и твърдения  от подобно естество, може да се счете за нелоялна конкурентна практика, която не подхожда на коректната бизнес среда, в която работят всички авиокомпании на българския пазар”, се казва в изявлението.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини