Last news in Fakti

31 Август, 2016 19:37 3 372 5

Жалба срещу „България Ер” е подадена в Европейската комисия

  • българия ер-
  • ryanair-
  • жалба
Жалба срещу „България Ер” е подадена в Европейската комисия - 1
Снимка: М. Богданова ©

Нискотарифната ирландска авиокомпания Ryanair, която отскоро оперира на летище „София”, е подала жалба срещу българския национален превозвач в Европейската комисия. В него е описан казусът с неплащането на дълговете на „България ер” към столичния аеропорт. По данни към 17 май 2016 г. задълженията възлизат на 55 млн. лв. Задълженията са за период от година и половина, но трябва да се има предвид, че вече има два издадени акта за публични държавни вземания и тези актове са за по-предишен период. Единият от тях не е влязъл в сила и подлежи на обжалване., т.е. поради тази причина летището не може да си събере парите, тъй като трябва да мине съдебна процедура.

„Самият факт, че „България ер” не плаща задълженията си към софийското летище за нас е равносилно на държавна субсидия, тъй като летище „София” е държавна собственост. Ние си плащаме всичките задължения и такси и искаме всички, които кацат на това летище по същия начин да си плащат всичките такси на време”, каза на пресконференция Дейвид О’Браян, главен търговски директор на Ryanair. Той допълни, че „България ер” също така ползва отстъпки в таксите за обслужване по вътрешни полети на летищата в Бургас и Варна. „Доколкото чувам съсобственици са на летищата във Варна и Бургас , но това не означава, че не трябва да си плащаш сметките, когато използваш тези бази”, каза О’Браян.

Нова база в София от 6 септември

Новата база на ирландския нискотарифен превозвач ще бъде открита на 6 септември. В нея първоначално ще бъдат базирани 3 самолета на обща стойност 300 млн. USD. През 2017 г. Ryanair ще има полети от София до 19 европейски града: Атина, Баден-Баден, Барселона, Берлин, Бирмингам, Брюксел, Кастейон, Кьолн, Дъблин, Айндховен, Гласгоу, Хамбург, Ливърпул, Мадрид, Меминген, Милано, Рим, Стокхолм и Тревизо.

За своята дейност у нас ще е необходим състав от 1200 работни места, които да обслужват планираните 1.6 млн. пътници за следващата година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чукът на вибраТОР

    0 0 Отговор
    "България Ер" е собственост на мутро-мафиотската групировка ТИМ-Варна!
    ТИМ от своя страна ВЕЧЕ са политическа сила в сянка, която има роля в управлението на "Държавата", защото не една партия се ползва от техните възможности (ОСОБЕНО ДПС)!

    Няма как Ryanair да не се възмущават на фона на онова, което виждат, като държавна политика към "България Ер" , но
    55МЛН. ЛВ. ЗА ТИМ СА ДЖОБНИ ПАРИ!!!!
    Това се знае от всички, но наистина звучи като новина за обикновения български гражданин, който се е върнал от работа и си мисли как ще плати тока, водата и кредита за абитурентската ролкя на дъщеря си...
    Всъщност това са си направо шегаджийски тактики от страна на Ryanair да си направи реклама на гърба на ТИМ )))
    Причината е малко по на североизток - в Германия имат едни общи проекти, а има начин това плащане да се прехвърли много приятно и да си глътнат едни държавни пари...
  • 2 ЮююБряяяя

    0 0 Отговор
    ..........
    Всяка държава си има естествено Мафия,
    нашата Мафия си има държава... и авиация!
    -------
  • 3 елпром

    0 0 Отговор
    Като цяло аз лично нямам проблем с родната авиокомпания, качвал съм се десетина пъти през последните няколко години и нямам забележки . С райън съм летял само веднъж, но няма да повторя. На практика се оказа че летището на което ме оставиха е на 50 километра от града и трябваше да си хващам такси. Сами си правете сметката. Хубаво са казали хората че евтиното излиза скъпо.
  • 4 Крум Янкулов

    0 0 Отговор
    ХОДЕТЕ СИ В ИРЛАНДИЯ ХИЧ НЕ НИ ТРЯБВАТЕ...
  • 5 Неясен

    0 0 Отговор
    Не ми е ясно защо все се търси негативизъм в тази история. То е очевадно, че всеки си търси печалбата, но конкуренцията е нужен на потребителите атрибут. Ирландците са известни в цяла Европа, за съжаление не с добро. Пак крещят влизайки някъде, а по-добре да влязат тихо и да се преборят за клиентите си с добро.