Отидете към основна версия

2 861 8

В Русия обмислят криптовалута

  • криптовалута-
  • бинкойн-
  • валута-
  • русия-
  • обмислят
Най-известната криптовалута е биткойна. Снимка: АП/БТА

В Русия се планира въвеждането на национална криптовалута, която да отмени валидността на всички останали, съобщи Комерсант.

Предполага се, че емисията ще бъде регулирана, емитентите ще се лицензират, а анонимността ще бъде сведена до минимум. Това ще намали риска от използване на криптовалутата в сенчести схеми и ще защити правата на добросъвестните потребители.

Към момента идеята се обсъжда, няма подготвен законопроект, казва заместник-директорът на Федералната служба за финансов мониторинг Павел Ливадни.

На този етап банкерите са предпазливи в коментарите си, тъй като няма достатъчно данни за криптовалутата, а централната руска банка отказва всякакъв коментар.

Криптовалутата (на английски: Cryptocurrency) е средство за размяна, използващо криптография за осигуряване на транзакции и осъществява контрол върху създаването на нови единици.Криптовалутите са подвид на алтернативни валути, или по-конкретно на цифрова валута. Биткойн (на английски: Bitcoin) стана първата децентрализирана криптовалута през 2009 г. Оттогава са създадени множество криптовалути. Наричани са често алткойн, като смесица от биткойн алтернативи.

Виртуални валути се приемат в над 60 хиляди онлайн магазина по света.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Русия отговаря на западните санкции

    Премиерът на Русия Дмитрий Медведев поръча подготвянето на предложение за разширяване на руския отговор на западните санкции, съобщи РИА Новости. & ...
    27.05.2016
    2 907
    12
  • Русия е съюзник на ислямския свят

    „Ислямският свят може да е сигурен, че в лицето на Русия намира надежден съюзник.“ Това беше заявено от руския президент Владимир Путин, ц ...
    27.05.2016
    2 133
    13