Отидете към основна версия

1 804 10

България не е изпращала предложение до Русия за работни групи

  • южен поток-
  • работна група-
  • българия-
  • русия-
  • газопровод-
  • енергетика

Официално предложение от българска страна в министерството на енергетиката за работна група не е постъпвало

Министерството на енергетика на Русия не е получавало официално предложение от България за създаване на работна група по проекта за строителството на газопровода в Черно море, съобщи за РИА Новости от пресслужбата на ведомството.

„Официално предложение от българска страна в министерството на енергетиката за работна група не е постъпвало“, съобщиха от руското министерство.

По-рано българският министър-председател Бойко Борисов заяви, че България и Русия са се договорили да създадат работни групи за възстановяване на руските енергийни проекти, включително и на строителството на газопровода „Южен поток“

През декември 2014 година заради неконструктивната позиция на ЕС Русия обяви, че се отказва от „Южен поток“, който трябва да премине през територията на България, Сърбия, Унгария, като отказа беше в полза на новия газопровод „Турски поток“.

Но и този проект беше замразен на фона на охладените политически отношения между Москва и Анкара заради свалянето на руския бомбардировач Су-24 през месец ноември.

Прелом в ситуацията настъпи след писмото на Реджеп Ердоган до Владимир Путин, в което турският президент се извини.

Факти.бг припомня, че българският премиер Бойко Борисов проведе разговор с Владимир Путин в петък. От правителствената пресслужба обявиха, че една от темите на разговора е била създаването на работни групи, които да направят преглед на енергийните проекти между двете страни.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини