Отидете към основна версия

1 689 11

Всички банки в България са стабилни

  • банки-
  • стабилни-
  • капитал

Банковата система в страната е стабилна, а капиталовата адекватност на всяка една банка, след прегледа на качеството на нейните активи, остава над минималните регулаторни изисквания. Това посочиха в отделни свои изявления финансовият министър Владислав Горанов и управителят на БНБ Димитър Радев.

Резултатите от стрес-тестовете на банките показват, че не е необходимо ангажирането на публичен ресурс за подкрепа на стабилността, ликвидността и доверието в нито една банка. Това се казва в изявление на министъра на финансите Владислав Горанов, разпространено до медиите. Той посочва, че е удовлетворен от резултатите и отличната организация, при която бяха проведени Оценката на качеството на активите на банките и последвалият стрес-тест на банковата система.
Заделеният от правителството фискален буфер, който служеше като потенциална застраховка за запазване на стабилността на банковата система, ще бъде използван за плащания по дългови падежи, с което отпада нуждата от рефинансирането им с нов дълг, посочва финансовият министър.

Банковата система на страната е стабилна. Това подчерта в свое изявление и управителят на БНБ Димитър Радев.

Днес Управителният съвет на БНБ прие резултатите от прегледа на качеството на активите и стрес теста на банките в България, обобщени от международната консултантска компания Делойт. Основната цел на прегледа беше да се даде задълбочена и независима оценка на банките и банковата система като цяло.

В събота, съгласно предварително обявения график, в 13 часа ще бъдат оповестени подробните резултати за цялата банкова система и поотделно за всяка банка. БНБ ще предостави отговор на всеки поставен конкретен въпрос, свързан с тези резултати след тяхното оповестяване, посочва Радев.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини